sunnuntai 14. marraskuuta 2021

Isänpäivän iltaan isistä – Anja Snellman: Kaikki minun isäni

Kansi: Martti Ruokonen.


WSOY 2021. 238 s.
Oma arvioni: 5/5.
Mistä minulle: ostin omaksi.


Anja Snellmanin uutuuskirja Kaikki minun isäni juhlistaa kirjailijan 40-vuotista taiteilijauraa, jolle vauhdikkaan sysäyksen antoi vuonna 1981 ilmestynyt esikoisromaani Sonja O. kävi täällä. Uutuusteoksessa on samaa säpäkkyyttä ja suoruutta kuin Sonjassa, vaikka tällä kertaa sukelletaankin keski-ikäisen kirjailijanaisen Aman mielenmaisemaan ja hänen isäsuhteisiinsa.

Snellman on kirjoittanut romaaneja monista läheisistään, tällä kertaa huomiota saavat isät. Kyllä, isät monikossa, sillä päähenkilö Ama kokee biologisen isänsä lisäksi monet muut henkilöt isikseen. On lihalliset isät, kirjalliset isät, taiteilijaisät, äiti-isät, homoisät, fiktioisät, eläinisät, mustat ruskeat valkoiset ja läpinäkyvät isät, maaisät ja kaupunki-isät ja niin edelleen.

Isät tuovat parhaimmillaan tukea ja turvaa tai taustaa, josta ponnistaa omaksi itsekseen. Isät voivat olla esimerkiksi kumppaneita tai julkkiksia – sekä myös naisia, kuten Karen Blixen.

Aman biologinen isä on väkivaltainen alkoholisti Ensio, sodassa haavoittunut evakko, epärehellinen vakuutusvirkailija, salakuljettaja, öinen runoilija. Raivohullu, jurrinen sika, jota ei saa rakastettua raittiiksi ja jolle oman isän puuttuminen oli elämänmittainen suru. Aman isän tarina ei ole mitenkään ainutkertainen, sillä saman sukupolven miehissä on monia sodan särkemiä. On etäisiä isiä, lyöviä isiä, isiä jotka juovat. Virtahepoja.

Ama käy läpi elämänsä isiä ja ismejä, jotka molemmat ovat vuosikymmenten kuluessa vaihtuneet mutta jättäneet kirjailijaan jälkensä. Vaikka hänet tunnetaan räväkkyydestään, ei hänkään ole täysin vapaa muiden ihmisten mielipiteiden vaikutuksista tai häpeästä. Keskeiseen rooliin nousee verivalalla veljeksi tullut Jan, jonka tarinan kautta kirjailija kommentoi metoo-liikettä. Ymmärrystä ei heru tuomitsevuudelle eikä historiattomuudelle. 

Kertoja puhuu sinä-muodossa, mikä on huomiota herättävä ratkaisu. Helsingin kirjamessujen lukupiirissä nousi esiin, että kertojaratkaisu toisaalta etäännyttää vaikeaa aihetta ja toisaalta tuo tekstiin uhmakkuutta ja poljentoa. Snellman kertoi, että hän aina kokeilee eri kertojia, sitä oikealta kuulostavaa pitää etsiä.

Kaikki minun isäni on paikoitellen Sonjasta tuttua verbaalista tykitystä ja vimmaisaa rytmiä. Tähän ei ehdi turtua, sillä välissä on pohdiskelevampia jaksoja. Intensiivisyys kuitenkin säilyy läpi kirjan.

Snellmanin uraa ja henkilöhistoriaa tunteva voi löytää sivulta paljon tunnistettavaa. Vaikka tämä(kin) Snellmanin romaani on omaelämäkerrallinen ja pohjana on oman isän tarina, kyseessä on romaani. Ja kun kyse on romaanitaiteesta, faktan ja fiktion sekoitussuhdetta ei tiedä kuin kirjailija.Tätä Snellman alleviivasi kirjamessujen lukupiirissä, kuten myös sitä, että kirjoittaja ei saa pelätä kirjoittaessaan, muissa ulostuloissaan voi olla varovaisempi.

10 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan kiinnostavasta esittelystä. Kävin kuuntelemasta Anja Snellmania Turun kirjamessuilla ja kiinnostuin tästä kirjasta. Odottaa hyllyssä lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

   Poista
 2. Kiitos! Kiteytit hyvin kaiken olennaisen kirjasta. Itse olen sen juuri lukenut. Pidin valtavasti. Kiehtova päivitys Aman elämästä, kuvaus, johon sinä-puhuttelumuoto sopii hyvin.
  Kirjoitan myöhemmin kirjasta oman mielipiteeni ja mitä kaikkea siitä löysin.

  VastaaPoista
 3. Kiva kun tykkäsit kirjasta. Tämä odottaa yöpöydällä.

  VastaaPoista
 4. Tämän voisi kyllä lukea. Joistain Snellmanin kirjoista olen pitänyt ja joistain en, niin koskaan ei tiedä mikä on lukemisen lopputulos. :D

  VastaaPoista
 5. Muutama Snellmanin kirja on tullut näiden vuosikymmenten aikana luettua, valtaosa on kuitenkin lukematta. Saa nähdä tuleeko tähän tartuttua. Siitä tuntuu olevan puoli ihmiselämää, kun luki Sonja O:n. Muistelin eettäse olisi luettu äänikirjaksikin ja kävin sen etsimässä. Aika harvoin olen mitään kertaalleen luettua lukenut uudestaan, mutta olisi oikeastaan kiinnostavaa kun siitä alkaa olla tuo 40 vuotta aikaa...

  VastaaPoista
 6. Olen lukenut vain muutaman Snellmanin kirjan, näistä mainituista en kumpaakaan. Sonja O. kävi täällä on kyllä nimenä tuttu, mutta lukemani Snellmanit ovat uudempaa (nekin jo kyllä vanhaa) tuotantoa. Minuun eivät ole jostain syystä oikein tehneet kummoista vaikutusta.

  VastaaPoista
 7. Ajatella, jo neljäkymmentä vuotta! Syystä tai toisesta en ole lukenut yhtään Snellmanin kirjaa, mitä voi kyllä pitää melkoisena aukkona sivistyksessä. Tämä kuulostaa sellaiselta teokselta, että voisin ihan hyvin lukeakin.

  VastaaPoista
 8. Upea kirjailija, upea ura! Tämä teos on minulla vielä työn alla, koska jumituin siihen sinä-muotoon, mutta virkeämmällä mielellä teos varmasti aukeaa paremmin.

  VastaaPoista
 9. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...