tiistai 4. tammikuuta 2022

Blogisynttärit – Kirjakimara täyttää 10 vuotta!On pienen blogin suuri juhlapäivä! On kulunut 10 vuotta siitä, kun julkaisin Nannan kirjakimarassa ensimmäisen postauksen Uusi vuosi, uusi blogi. Kymmenen vuotta olen asiaa harkinnut ja nyt olin muutokselle valmis: tiputin blogin nimestä Nannan pois. Jatkossa blogini nimi on Kirjakimara, jota edelleen kirjoittaa Nanna. 

Syntymäpäivälahjaksi annoin blogilleni oman domainin, eli kirjajuttujani pääsee jatkossa lukemaan suoraan osoitteessa kirjakimara.fi. Blogi on edelleen Bloggerissa, ja vanha blogspot-osoite ohjaa tänne uuteen. Toivon todella, että kaikki linkit toimivat edelleen.

Juhlapäivän kunniaksi muistelen tässä jutussa hieman menneitä blogivuosia ja pohdin jatkoa.

Blogini ensimmäisenä vuonna valmistuin yliopistosta ja olen siitä lähtien ollut töissä kirjastossa lukuun ottamatta paria piipahdusta muualla kirja-alalla. Blogi tukee työtäni kirjastonhoitajana, sillä se on apumuistini ja arkisto, jonka avulla palautan mieleeni vuosia sitten luettuja kirjoja tarvittaessa. Ja ylipäätään muistan paremmin ne kirjat, joista olen kirjoittanut. Hyötyä on myös toiseen suuntaan, sillä työ kirjastossa tukee kirjabloggausta: arki kirjojen keskellä ruokkii lukuharrastusta, ja kollegoilta ja asiakkailta tipahtelee lukuvinkkejä.


Kirjaston pikalainoja syksyltä 2020.

Kotimaisen kirjallisuuden opinnot näkyivät erityisesti blogin alussa lukuvalinnoissani. Esimerkiksi ensimmäisen blogikuukauden eli tammikuun 2012 aikana kirjoitin jutut Jari Tervon, Laila Hirvisaaren, Rosa Liksomin, Juhani Ahon ja Teuvo Pakkalan kirjoista. Pikkuhiljaa aloin laajentaa lukemistani käännöskirjoihin.

Blogini alkuaikoina latasin kirjojen kansikuvat usein kustantajien sivuilta. Kuvilla ei ollut niin väliä, pääpaino oli selkeästi teksteissä. Vuosikymmenessä kuvien merkitys on kasvanut, enkä enää voi kuvitella julkaisevani kirjajuttua ilman suunniteltua kuvaa. 


Lukukaveri Elli ja yksi lempilukupaikoistani mökillä.


Kuvat ovat nousseet tärkeämmiksi paljolti Instagramin vuoksi. Kirjabloggaajien rinnalle on vuosien saatossa syntynyt aktiivinen ja eloisa kirjagrammaajien joukko, ja moni bloggaaja on siirtynyt kokonaan Instaan. Minullakin se on somekanavista tärkein seuraajien ja tykkäysten määrän perusteella, Twitter- ja Facebook-jutut saavat vähemmän huomiota. Myös kommentit ja keskustelut ovat siirtyneet blogista lähinnä Instan puolelle.

Kymmenen vuoden aikana olen julkaissut lähes 600 postausta – tämä on 583. julkaisu. Valtaosa bloggaajista on aktiivisempia julkaisijoita kuin minä, mutta tämä tahti on ollut minulle sopiva. Joskus tulee taukoja, välillä julkaisen tiheämmin. Vaihteluista en stressaa, sillä bloggaamisen on tarkoitus olla hauska harrastus. En myöskään ole poistanut vanhoja tekstejä, vaikka välillä mieli on tehnyt, koska ne ovat osa kirjoittajahistoriaani. 

Yhtä kauan kuin olen pitänyt blogia, olen kirjannut lukemiseni Goodreadsiin. Luettuja kirjoja on kymmenessä vuodessa kertynyt 801 kappaletta! Arvioita en ole Goodreadsiin kirjoittanut, vain tähdet yhdestä viiteen, mutta tähän linjaukseen olen harkinnut muutosta; ehkä voisin alkaa laittaa sinne samat lyhennelmät arvioista kuin Instagramiin.


Näin talvella ikävöin lukemista ulkona, meren äärellä.


Blogihistoriani luetuin juttu on Kishwar Desain Pimeyden lapset vuodelta 2014, jonka linkittäminen tuntuu hieman hassulta, koska jutun kuva on mennyt vuosien saatossa epäselväksi (näitä Bloggerin ihanuuksia). Muuten luetuimpien kärki koostuu Minna Canthin ja Maria Jotunin kirjojen kaltaisista klassikoista – näiden klikkausten takana ovat todennäköisesti esitelmiä työstävät koululaiset. 

Desain kirjalla tulin käyneeksi Intiassa kirjallisella maailmanmatkallani. Lukuhaaste Lukemalla maailman ympäri on edennyt minulla hitaasti. Aloitin sen vuonna 2014, ja nyt on kasassa 59/195 maata. Kierrän maita kirjailijan synnyinmaan mukaan enkä esimerkiksi tapahtumapaikan mukaan, mikä hidastaa reissuani. Mutta mihin tässä olisi kiire!

Toinen ikihaaste, joka etenee hitaasti jos ollenkaan, on Rory Gilmore -lukuhaaste. Roikotan sitä mukana vuodesta toiseen blogini sivuissa, koska Roryn listalla on niin paljon kirjoja, jotka joskus haluan lukea. Uutuudet vain ovat viime vuosina tahtoneet kiriä näiden vanhempia kirjoja sisältävien haasteiden edelle.

Kaikenlaisten lukuhaasteiden lisäksi blogivuosiin on mahtunut esimerkiksi lukumaratoneja, kirjallisuustapahtumia, toisiin bloggaajiin tutustumista. Blogin hautaaminen on käynyt mielessä aina välillä, mutta niin vain intoa jatkaa on aina jostakin löytynyt. En raaski heittää vuosien työtä hukkaan, vaan haluan kerryttää lukuvinkkien pankkiani jatkossakin. Täällä on helpompi navigoida ja etsiä kuin vaikkapa Instagramissa.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille, palailen lähipäivinä kevään uutuuskirjavinkkien kera!

16 kommenttia:

 1. Minäkin olen Instassa, mutta viihdyn paremmin puhtaasti blogimaailmassa. Vähän on tullut kyllästymistäkin Instaan ja varsinkin sen poliittisempaan sisältöön, josta en oikein välitä. Onneksi aktiivisia kirjablogeja on edelleen melkoinen määrä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurailen Instassa lähinnä kirjoihin liittyviä tilejä, Twitterissä tulee vastaan sitten kaikkea muutakin, mistä en aina niin välitä. Onneksi blogit pitävät vielä pintansa!

   Poista
 2. Olet ihailtavan aktiivinen ja genressä merkittävä kirjabloggaaja. Vaikka juu omaksi muistiksi jne. Vaikutus on suurempi. Kirjojen näkyvyys ja fiksut jutut, nostan työllesi ja vuosille hattua ja toivotan paljon lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja sanoistasi! Helposti tulee ajatelleeksi, että pitäisi enemmän ja jotenkin toisin. Jokainen jaettu vinkki ja uusi lukija kirjalle on tärkeä, sama linja siis blogissa ja kirjastotyössä :)

   Poista
 3. Hyvää juhlapäivää blogillesi💐 ja hyvää jatkoa.Itse olen huomannut, että löydän kirjablogien kautta paremmin ne kirjat, joihin haluan uppoutua. Kiitos siis sinullekin monesta hyvästä kirjavinkistä 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aila-Riitta! Ihana kuulla, että olet löytänyt täältä kirjavinkkejä 😍

   Poista
 4. Onnittelut kymmenestä blogivuodesta! Minä olen kirjannut Goodreadsiin yleensä samat yhteenvedot kuin Instaan. Blogi on minulle kuitenkin tärkein, en jaksa olla Instassa kovin aktiivinen, veisi liikaa aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta!

   Insta on tosiaan melkoinen aikasyöppö! Mutta Goodreadsiin saisi melko pienellä vaivalla vietyä juttuja, menee kokeiluun :)

   Poista
 5. Paljon onnea blogisynttäreinä! Minullakin blogi toimii eräänlaisena ulkoistettuna muistina eri kirjojen lukukokemuksista joihin on mukava palata myöhemmin tarvittaessa. Kymmenen vuotta onkin hieno virstapylväs ja onneksi olet jaksanut jatkaa myös täällä blogimaailmassa, sillä on aina ilo bongata uusia lukuvinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Vuodet ovat vilahtaneet nopeasti, ja vähän jopa järkytyin, kun tajusin, että nyt juhlitaan pyöreitä :) rakkaan harrastuksen parissa on kiva jatkaa!

   Poista
 6. Paljon onnea! Kymmenen vuotta on pitkä aika. Blogissasi on aina kiva käydä ja olen saanut sinulta useammankin lukuvinkin. Hyvää alkanutta vuotta sinulle ja blogillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, hyvää uuden vuoden jatkoa sinullekin! Kiitos myös aktiivisesta kommentoinnistasi!

   Poista
 7. Paljon onnea blogisynttäreistä!

  Rory Gilmore -haasteessa riittääkin tekemistä, sen verran tiheään tv-sarjassa vilahtelee kirjaviittauksia 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Listaihmiselle mahdottomatkin kirjalistat ovat houkuttelevia :)

   Poista
 8. Paljon onnea kympin blogille :) Oma blogi täyttää saman verran maaliskuussa.
  Kirjakimara kuulostaa kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤️ kaipasin jonkinlaista muutosta, tässä kohtaa pelkistetty nimi oli oiva ratkaisu - mukava kuulla, että se toimii!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...