lauantai 21. joulukuuta 2019

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019: 21. luukku

Jouluun on enää kolme yötä, joten on aika kurkistaa Kirjabloggaajien joulukalenterin 21. luukkuun. Luukkuni teemana on...

Kirjaston jouluKirjastossa vilinää ja vilskettä riittää läpi vuoden, ja joulunodotus tuo lisämausteensa kirjastoelämään. 
Joulumieli tavoitti kirjaston väen jo marraskuussa, kun saimme hienon kuusen arkeamme ilahduttamaan.

Hyvissä ajoin ennen joulukuuta kirjaston tontut alkoivat koota perinteeksi muodostuneita joulupaketteja asiakkaiden lainattaviksi.Paketit pääsivät esille joulukuun alussa, kun neljän viikon laina-aika riitti jouluun asti. Paketeilla on kirjaston hengen mukaisesti vaihto-oikeus ja palautusvelvollisuus. 

Pakettiin kääräistiin pari kolme kirjaa ja päälle muotoiltiin pieni vihje siitä, minkälaista luettavaa kääreen alta paljastuu. Jouluyllätyksen voi lainata itselle tai ystävälle, eikä rahaa tarvitse käyttää. 
Pakettien ideoiminen ja kokoaminen on monelle kollegalleni ja minulle mieluisa työtehtävä, joka tuo hyvää mieltä. Työkavereiden tekemiä paketteja on kutkuttava tutkia. Mitä mahtaa olla paketissa, jonka vihje on "Kissamaisia elämäntarinoita" tai "Pitkäkorva kumppanina"? Kovasti olisi mieleni tehnyt lainata muiden tekemiä houkuttelevia yllätyksiä, mutta maltoin jättää ne asiakkaiden iloksi.


Pakettien ohella joulun aikaan kirjastosta maailmalle lähtevät myös joulukirjat, jotka ovat levänneet kesäkauden varastossa. Joulukirjoista löytyy vinkkejä askarteluun, leivonnaisiin, jouluruokiin, sisustukseen ja kattauksiin. Jouluiset tarinat ovat suosittuja, samoin joululaulujen nuotit. 
Jos haluaa antaa lahjaksi jotakin pysyvämpää kuin kirjaston kirjoja, voi vaikka askarrella poistokirjoista jotakin pientä ja kaunista.

Kirjan sivulla koristeltu lasipurkki on kaunis lyhty.
Nämä lyhdyt on taiteillut kollegani P. Kiitos!


Inspiraatiota askartelupuuhiin voi hakea netistä – ja tietenkin kirjoista! Olen selaillut ahkerasti esimerkiksi Katri Oikarisen teosta Luo aarteita vanhoista kirjoista ja Jason Thompsonin opusta Kirjan uusi elämä.

Thompsonin kirjassa esitellään hauska idea, miten kirjan sivuista voi rullailla helmiä. Käytin tekniikkaa, kun tein itselleni avainnauhan – mainio lahjavinkki tämäkin.

Avainnauha ja kaulakoru,
materiaalina kirjan sivuista tehdyt helmet.

Muutama vuosi sitten askartelin poistokirjoista korvakoruja asiakkaiden kanssa eräässä tapahtumassa, ja tempauksesta muistoksi jäivät itselle kahdet korvakorut, jotka ovat ahkerassa käytössä. Korvakoruja kirjojen sivuista.

Joulunodotus näkyy kirjaston arjessa myös sosiaalisessa mediassa. Tänä vuonna kirjastomme leikkimielisessä joulukalenterissa seikkailevat pehmolelut, jotka osallistuvat kirjaston arkeen ja esittelevät kirjaston palveluita. Pehmot ovat esimerkiksi päässeet kirjastoauton kyytiin, vierailemaan Soturikissat-kerhoon ja avustamaan kotipalvelun toiminnassa.

Hugo-pöllö lennähti meidän Proust-lukupiirimme viimeiseen kokoontumiseen joulukuun alussa. Pöllö pääsi kastamaan madeleine-leivoksia lehmuksenkukkateehen ja seuraamaan vilkasta keskustelua. Lukupiiri sai valmiiksi puolentoista vuoden urakan, joten tunnelma oli katossa.


Hugo herkkujen äärellä Proust-piirissä.

Mitä olisi kirjaston joulu ilman lukuvinkkejä? Kuulostaa mahdottomalta, joten esittelen lopuksi pari jouluista kirjaa.

James Bowen: Bobin joulu


WSOY 2016. 159 s.
Alkuteos: A Gift from Bob (2014).
Suom. Kimmo Paukku. 


Katukatti Bob vei sydämeni muutama vuosi sitten, joten näin joulun alla halusin selvittää, minkälaista joulua Bob ja hänen isäntänsä James viettävät. James Bowen pelasti kadulla elävän Bob-kollin luokseen vuonna 2007, ja samalla kissa pelasti entisen huumeidenkäyttäjän. Kissa tuo rytmiä ja merkitystä miehen elämään ja lopulta myös joulumielen.

Joulun aika tuo Jamesin mieleen vaikeat ajat, jolloin huumeet ja katuelämä olivat koitua hänen kohtalokseen. Myös alkuajat Bobin kanssa olivat yhteistä taistelua: joulun alla he tekivät pitkiä päiviä saadakseen rahat kaasu- ja sähkölaskuihin. James myi kodittomien lehteä ja soitti kitaraa kadulla, ja Bob auttoi kiinnittämään ohikulkijoiden huomion.

Joulu on perinteisesti lähimmäisten huomioimisen aikaa, ja miehen ja kissan tarina sopii ajankohtaan. Vähästään antaminen ja hyväsydämisyys palkitsevat, eikä joulumieli ole käytetystä rahamäärästä riippuvainen.


* * *


P. D. James: Kuolema joulupäivä: kuusi murhaavaa kertomusta


Otava 2019. 185 s.
Alkuteos: Sleep no more: six murderous tales (2017).
Suom. Jaakko Kankaanpää.


Kuolema joulupäivänä on kuuden mysteeritarinan kokoelma. Novellimaisilla kertomuksilla on kaikilla jonkinlainen yhteys jouluun – ja kaikissa tapahtuu murha.

Joulu ja murhat eivät äkkiseltään kuulosta hyvältä yhdistelmältä, eihän murha ole ikinä mukava asia. Jamesin kertomukset kuitenkin sopivat joululukemiseksi tyylinsä puolesta: niissä paha saa palkkansa ja juonittelemalla oikaistaan jokin jo pitkään vaivannut vääryys.

Ovelat juonet yllättävät, eikä mukana ole suuria julmuuksia tai väkivallalla mässäilyä. Rikokset ja niiden selviäminen ovat pikemminkin Agatha Christie -tyyppisiä.

Yksi varoitus on kuitenkin paikallaan: tämän kirjan jälkeen et enää suhtaudu suklaakohvehteihin kuten aiemmin!

Helmet-lukuhaaste 2019: 48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä.


* * *


Vuoden 2019 Kirjabloggaajien joulukalenterin kaikki luukut on listattu Oksan hyllyltä -blogissa. Eilen kalenteriluukku aukesi Yöpöydän kirjat -blogissa, huomenna vuoro on Mrs Karlsson lukee -blogilla.

Leppoisaa joulunodotusta!

* * *

Kuvissa esiintyvä kirjasto on Kirkkonummen kirjasto, joka on ollut työpaikkani vuosina 2012–2017 ja nyt kuluvan vuoden 2019. Kirkkonummen kirjastoa voi seurata Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.  

12 kommenttia:

 1. Voi kun oli kiva käydä kirjastonne joulua katsomassa. Ihania ideoita olette keksineet piristämään kirjastoelämää.
  Taidan ottaa heti vinkistä vaarin ja tehdä itselleni kirjakorvikset :)

  Lukuiloa ja joulutaikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että vinkki kirjakorviksista kiinnostaa! Hyvää joulua Mai!

   Poista
 2. Olipa paljon kivoja vinkkejä! Nyt tekee mieli mennä ottamaan reiät korviin, että saan tehdä itselleni nuo kirjansivu-korvakorut!

  Iloista joulunaikaa! /Mari

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus. Onpa kiva kun jaat kanssamme kirjaston joulutunnelmia. Ihania ideoita teillä on. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 4. olipa mukavaa kurkistaa kirjaston jouluun. :) Teillä on komea kuusi! Tuo lukupiirissä vieraillut pöllö on aivan suloinen <3 ja lyhtyvinkki on tosi hyvä. En ole oikein käsityö- tai askarteluihminen, mutta tuommoinen saattaisi syntyä minultakin. :) Mukavaa joulunaikaa sinulle <3. Ja kiitokset muuten vielä kerran Kirjoja ulapalta -haasteen lahjakortista. Se on nyt käytetty omiin pokkarijoululahjoihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että haastevoitto ilahduttaa jouluasi :) Poistokirjoista askartelu on siitä kivaa, että (lähes) kaikille löytyy jotakin mieluisaa tehtävää. Hyvää joulunaikaa sinullekin!

   Poista
 5. Minustakin oli tosi kiva kurkata kirjaston jouluun. Hieno kuusi ja kiinnostavia kirja-askarteluja! Noista yllätyskirjapaketeista muistui mieleen, että täälläkin niitä oli kirjastossa viime joulun alla, mutta tänä vuonna en ole nähnyt. En kyllä tiedä, uskaltaisinko lainata yllätyskirjaa :)

  Bobin joulun minäkin olen lukenut. Tuohon toiseen kirjaan liittyvä konvehtivaroituksesi kuulostaa pelottavalta :) Lakkaako niistä pitämästä, alkaako niitä pelätä vai tuleeko niihin entistä pahempi himo...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyspaketit ovat mainioita, toivottavasti teidänkin kirjastossanne tehdään niitä taas tulevina jouluina. Kieltämättä paketit ovat melko työläitä, joten en ihmettele, jos niihin ei aina riitä aika ja energia joulukiireiden keskellä. Korviini on kantautunut paketeista paljon hyvää palautetta, mikä kannustaa jatkamaan perinnettä.

   En rohkene aivan paljastaa tuota konvehtijuttua, mutta sen voin sanoa, että niihin alkaa suhtautua kenties hieman epäillen, jos ei jopa pelokkaasti.

   Hyvää joulunaikaa :)

   Poista
 6. Ihana idea nuo lainattavat joulupaketit! Ja Katukatti Bob on hurmaava - tuota joulukirjaa en tosin ole vielä lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyspaketit tuovat iloa ja joulumieltä henkilökunnalle ja asiakkaille. Niiden äärellä myös herää mielenkiintoisia keskusteluja. Joskus pienet lapset kysyvät paketin valinneelta vanhemmaltaan "Joko maksoit?", mikä on oiva tilaisuus jutella kirjaston toiminnasta ja siitä, että aina ei tarvitse antaa kallista lahjaa.

   Bobin joulua suosittelen lämpimästi joulunajan lukemiseksi, jos Katukatti Bob jo viehätti.

   Hyvää joulunaikaa, Paula!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...