maanantai 4. marraskuuta 2019

Kirjoja ulapalta – yhteenvetoa lukuhaasteesta

Huhtikuussa käynnistämäni Kirjoja ulapalta
-lukuhaaste päättyi lokakuun viimeinen päivä. Sain eiliseen määräaikaan mennessä kuusi* ilmoitusta haasteeseen osallistumisesta. Kiitos Aino, Anna, MarikaOksa, Paulat ja Jokke, että olitte mukana!

Omat lukemiseni mukaan laskettuna luimme haasteaikana yhteensä 24 meriaiheista kirjaa.

Kuten viime vuonna, myös tänä vuonna osallistujien lukemat haastekirjat kertoivat merestä monipuolisesti. Merellä esimerkiksi koettiin hauskoja seikkailuita, mutta synkimmillään meri tiesi kuolemaa.

Parissakymmenessä kirjassa oli edustettuna monia lajeja: mukana oli esimerkiksi sarjakuvia, lyyrinen esseekokoelma, lastenkirjaklassikoita ja hyytäviä dekkareita. Johan Bargumin arvoituksellinen pienoisromaani Syyspurjehdus ja Maja Lunden veden loppumista käsittelevä dystopiaromaani Sininen löytyivät kahden osallistujan kirjalistalta.

Listaan tähän alle kaikki tietooni tulleet haasteosallistumiset. Kirjalistan jälkeen postauksen lopussa on vielä tietoa haastearvonnan voittajasta ja pohdintaa jatkosta.


Haasteeseen osallistuneet ja luetut kirjatAstrid Lindgren: Saariston lapsetNicholas Sparks: Viesti mereltä

Henry Aho: Tutkimattomilla vesillä

Henry Aho: Paluu Uppelukseen

Henning Mankell: Syvyys


MarikaOksa

Enid Blyton: Seikkailujen saari

Hergé: Seikkailu punaisella merellä

Ann Cleeves: Mykkä vesi

Hergé: Yksisarvisen salaisuus

Hergé: Rakham Punaisen aarre


Paula, Kirjan pauloissa

Satu Heinola: Mirkka ja meri

Elly Griffiths: Jyrkänteen reunalla

Johan Bargum: Syyspurjehdus


Paula, Kirjanmerkkinä lentolippu

Taina Tervonen & Anna Autio: Hukkuneet

Ingrid & Joachim Wall: Kun sanat loppuvat

Maja Lunde: Sininen

Otto Hyyrynen: Murtumispiste


Jokke, Jokken kirjanurkka

Herman Melville: Billy Budd

Ursula Le Guin: Kaukaisin ranta


Omat haastekirjani

Maja Lunde: Sininen

Inka Nousiainen: Mustarastas

Monika Fagerholm: Meri: neljä lyyristä esseetä

Olli Jalonen: Taivaanpallo

Johan Bargum: Syyspurjehdus


Haastearvonta


Osallistujat saivat lukemiaan kirjoja vastaavan määrän arpalippuja haasteen loppuarvontaan. Arpaonni suosi MarikaOksaa, jota muistan pienellä yllätyspalkinnolla. Laitan sinulle sähköpostia tuota pikaa!

Haasteen kolmas vuosi?


Vaikka haaste herätti tänä vuonna hitusen vähemmän kiinnostusta kuin viime vuonna, olen silti melko varma, että haluan jatkaa haasteen vetämistä myös ensi vuonna. Osallistujien haastekoosteet olivat ilahduttavaa luettavaa, ja kiehtovia merikirjoja riittää. Ensi vuonna haluaisin lukea haasteeseen dekkareita, lastenkirjoja ja sarjakuvia. Klassikoitakin on useampi vielä lukematta. Kilven Alastalon salissa jäi tänä vuonna puoliväliin, joten sen voisi tahkota loppuun...Haasteen mahdollinen jatko alkaa ensi keväänä jäiden lähdön aikaan. Nyt syksyllä merellä on kylmää, sumuista ja synkkää. Hyvästelin eilen saarimökin ja tutut merimaisemat taas talven ajaksi. Syksyn viimeinen reissu on aina haikea, koska edessä on pitkä talvi ja ikuisuudelta tuntuva odotus.

Toisaalta tauko on saarimökkeilyn suola: miten ihanalta tuntuukaan palata saareen keväällä talven jälkeen! Maalis-huhtikuussa saa seurata luonnon heräämistä, katsella lintujen kevätpuuhia, paistatella aurinkoläikässä. Kevätauringon energisoimana voisi sitten käydä uuden haasteen kimppuun.

Kiitos vielä kaikille osallistujille ja muuten haastetta seuranneille!


*Ohjeena oli kuitata haaste suoritetuksi blogin kommenttikentässä, mutta laskin mukaan myös Joken kirjat, jotka hän ilmoitti lukeneensa Twitterissä, koska tviittini saattoi tulkita niin, että siihen vastaamalla on mukana arvonnassa.

1 kommentti:

 1. Kiitos Nanna vastaisin tosiaan Twitterissä, ja oli silloin työmatkalla ilman läppäriä.
  Kaukaimmassa rannassa tosiaan Arkkimaagi Ged ja Arren purjehtivat Kaukokatseella, ja kirja on hyvin merellinen (vaikka bloggaus ei ehkä ole).
  https://joklaaja.blogspot.com/2019/05/ursula-le-guin-kaukaisin-ranta.html

  Herman Melvillen Billy Budd on kuuluisa kertomus matruusista, ja tapahtuu kokonaan laivalla, ja on juuri sopiva haasteeseen.
  https://joklaaja.blogspot.com/2019/09/herman-melville-billy-budd.html

  MarikaOksan Rakham Punaisen aarretta ja Yksisarvisen salaisuutta suositan siinä on meri kuvattu hienosti.

  Kiitos haasteesta.


  Melvillen

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...