tiistai 2. toukokuuta 2017

Maalis- ja huhtikuun kirjat

Tom Malmquist: Joka hetki olemme yhä elossa (2015)

Ian McEwan: Pähkinänkuori (2016)

Juha Itkonen: Minun Amerikkani (2017)

Han Kang: Vegetaristi (2007)


Maalis- ja huhtikuussa esittelin Kirjakimarassa yhteensä kuusi kirjaa. Pääpaino oli tänä keväänä julkaistuissa käännösromaaneissa, joiden lisäksi mukaan mahtuivat myös kotimainen tietouutuus eli Juha Itkosen Amerikka-kirja ja John Irvingin klassikko äänikirjana.

Päätin vuoden alussa, että alan taas kirjoittaa tauolla olleita kuukausikoosteita aina kuunvaihteessa. Jo maaliskuun kooste jäi tekemättä, koska alkukuu sujahti ohi vauhdilla, enkä enää kuun puolivälissä viitsinyt tekstiä koostaa. Maaliskuussa ilmassa oli jo hiven lupausta saapuvasta keväästä ja muutosten tuulista.

Huhtikuussa alkoi jälleen koko talven odotettu mökkikausi. Jäät lähtivät tänä vuonna aikaisin, mutta muuten keli on ollut saaressa kaikkea muuta kuin keväistä! Välillä on toki ollut hetkellisesti hienoja ilmoja, ja pääsin jopa kuun lopulla kirjan kanssa nauttimaan auringonpaisteesta mökin takapihalle. Lunta, räntää ja rakeita on kuitenkin satanut riittämiin, vielä vappuaattonakin. Harvoin on kesämökillä tarvinnut lunta harjata terassilta, mutta tämä huhtikuu on pakottanut tähänkin puuhaan.

Synkkää kuin syysmyräkässä.

Blogi jäi alkukeväästä vähemmälle huomiolle, sillä elämässäni myllersi. Pitkän harkinnan jälkeen irtisanouduin työstäni kirjastossa, jossa ehdin työskennellä lähes viisi vuotta. Vakinaista kirjastonhoitajan paikkaa ei ollut näköpiirissä ja sijaisuuksiakin vain pätkittäin, enkä enää kokenut mielekkääksi tehdä kirjastonhoitajan töitä virkailijan palkalla. Tuli siis aika lähteä ja alkaa etsiä uutta suuntaa.

Mieleni on tyyni ja helpottunut tehdyn ratkaisun vuoksi, mutta kirjoittaminen on ollut hieman hankalaa. Ajatus hyppii, vapautunut mieli vaeltelee. Mitä kaikkea voisinkaan tehdä! Tuntuu, että maailma on taas täynnä mahdollisuuksia. Olo on keveä ja ilo pirskahtelee. On myös aivan mahtavaa, kun on aikaa levätä ja pysähtyä, koska voin toistaiseksi itse määritellä aikatauluni. On aikaa joogalle, pitkille kävelyille koiran kanssa, lukemiselle, nukkumiselle, mökkeilylle.

Vielä en sen tarkemmin tulevasta tiedä, joten välillä huoli valtaa mielen: mitä jos en löydäkään töitä? Ajoittaisista synkistä mietteistä huolimatta olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että päätökseni oli oikea. Muutosta ei tapahdu, jos ei tee mitään. Toivon ja uskon löytäväni koulutustani vastaavaa työtä, joka liittyisi jollakin tapaa kiinnostuksen kohteisiini eli kirjoihin, teksteihin ja kieleen.

Lupaus keväästä.

Toukokuu alkoi aurinkoisessa säässä, ja tässä kuussa kirjojen ystäville iloa tuo lämpenevien kelien lisäksi Helsinki Lit -kirjallisuusfestari, jonne on tulossa suuri joukko huikean mielenkiintoisia esiintyjiä. Litin kirjailijat näkyvät toukokuussa Kirjakimarassa, sillä lukupinossani odottelevat ainakin Pamuk, Fioretos ja Binet. Ja kirjaston varausjonossa muutama muu lisää!

10 kommenttia:

 1. Olet lukenut kiinnostavia kirjoja viime kuussa! En ole perehtynyt niistä yhteenkään, mutta etenkin Irvingin, McEwanin ja Itkosen tuotanto kiinnostavat. Irvingiltä olen lukenut kolme kirjaa, muilta en yhtäkään.

  Joskus elämässä on tehtävä vaikeitakin päätöksiä, jos asiat eivät mene mieluisella tavalla. Onnea töiden etsintään, toivottavasti löydät sopivan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hande! Todella toivon, että tärppää työnhaussa...

   Poista
 2. Tuo Itkosen kirja on ehdottomasti lukulistallani! Ja Irving suurimpia suosikkejani. Vegetaristin luin itse vastikään, mutta vielä on bloggaamatta.

  Onnea rohkeasta askeleesta kohti mielekkäitä uusia polkuja. Minulla on samansuuntaista edessäni, kun nykyinen opettajan määräaikaisuus päättyy kesän myötä. Jännittää, pelottaa ja kiehtoo samanaikaisesti. Mitä kaikkea vielä vastaan tuleekaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työsuhteen päättyminen on suuri muutos, tapahtuu se sitten omasta tahdosta tai ei. Menee aikaa, että todella tajuaa tilanteen, ainakin minulla :) Tsemppiä sinullekin muutosten hetkiin!

   Poista
 3. Olen lukenut kolme ensimmäistä kirjaa. Vegetaristi on lukulistalla :)
  Onnea muutokselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai! Nyt huomaan, että jäi noiden luettujen kirjojen summaaminen vähän vähemmälle tässä tekstissä, kun muut asiat veivät huomion.

   Poista
 4. Kaikki isäni hotellit, Tervetuloa Amerikkaan ja Vegetaristi – hienoja kirjoja kaikki! Ensiksi mainittu olisi kiva lukea uudestaan.

  Toivottavasti rohkea teko tuo eteesi jotain entistä parempaa! Välillä täytyy osata irrottaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ainakin olen luottavainen, että muutoksesta seuraa jotakin hyvää :)

   Poista
 5. On rohkeaa tehdä kuten sydän sanoo, vielä huomaat olevasi oikealla tiellä! :) mutta nyt nautitaan keväästä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin: kevät on vihdoin saapunut ja kesäkin lähestyy - nautitaan niistä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...