perjantai 27. tammikuuta 2017

Pirkko Saisio: Signaali (2014)

Kansi: Elina Warsta.

Kustantaja: Siltala.
Sivumäärä: 296.
Oma arvioni: 4/5.
Mistä minulle: ostin uutena.


Signaali on omaperäinen tekstikokoelma, jonka tarinoiden kautta lukija pääsee tutustumaan henkilöön nimeltä Pirkko Saisio. Teksteissä ollaan esimerkiksi Madeiralla, junamatkalla Lahteen, tohtoripromootiossa ja lääkärin vastaanotolla. Miljööt vaihtuvat, mutta Saision tarkkoja havaintoja tekevä katse pysyy kirkkaana paikasta toiseen.

Saisio uskaltaa avata ajatuksiaan ja tuntojaan rehellisen tuntuisesti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nyt on kyse Saisiosta, joka on kirjoittanut salanimillä ja joka on tottunut kirjoittamaan fiktiota itsestään. Liian pilkuntarkasti ei kaikkea kannata ottaa. Pieni epärehellisyys ja värikynän käyttö ovat tekstien suola.

Erityisesti Mansikkapaikka-nimisessä tekstissä Saision veijarimaisuus tulee hyvin esille. Tekstissä Saisio kertoo monipäiväisistä promootiojuhlallisuuksista Tampereella. Hänet promovoidaan kunniatohtoriksi, mikä tuo mukanaan muun muassa esitelmänpitoa, miekanhiojaisia ja muita juhlavia tilaisuuksia. 

Signaalin autofiktiivisyys tuo mieleen Knausgårdin, kun taas kokoelman pisin Mansikkapaikka-essee muistutti havainnoillaan David Foster Wallacen esseistä. Saisiolla on takanaan mittava ja palkittu ura ja hän on lunastanut paikkansa yhtenä merkittävimmistä nykykirjailijoista. Tällaiseen asemaan kun on päässyt, ei enää tarvitse sensuroida ja yrittää miellyttää. Kun on tarpeeksi kauan kirjoittanut, voi jo kirjoittaa mistä vain. Esimerkiksi suoliston tähystyksestä.

6 kommenttia:

 1. Signaali on kyllä riemastuttava kirja ja sopivasti haikeakin. Mansikkapaikka ei kyllä unohdu. Vieläkin naurattaa tohtorin vihreät kengät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että tämä on oman hyllyni kirjoja, niin voin palata tähän joskus myöhemmin helposti uudelleen. Hykerryttävä!

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa :D
  Minulla on kirja omien kirjojen lukupinossa. Pitäisiköhän nostaa se ylemmäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tämä roikkui reilut pari vuotta luettavien pinossa, en tiedä miksi en vain saanut aloitettua. Ota ihmeessä Signaali lukuun!

   Poista
 3. Lisäsin lukulistalle, kiitos tekstistäsi. Onnistuit herättämään mielenkiinnon :D Näitä vähän värikynästä saaneita tekstejä on hauska lukea, kun ei voi ikinä tietää mikä osa jutuista on totta ja mikä ei.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisio on niin taitava tarinankertoja, että hänen maailmoihinsa on ihana solahtaa. Ei kannata liikaa miettiä, mikä on totta ja mikä ei, antaa vain tarinan kantaa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...