torstai 31. joulukuuta 2015

Joulukuun luetut

Joulukuussa olen esitellyt Kirjakimarassa poikkeuksellisen paljon kirjoja, sillä halusin putsata pöydän ensi vuotta varten. Moni kirja on myös jäänyt bloggaamatta, mutta nyt olen tullut siihen lopputulokseen, että jos kirja on roikkunut koneen vieressä useamman kuukauden odottamassa kirjoitusinspiraatiota, niin sitä tuskin on tulossa. Niinpä tässä alla on lista viidestä kirjasta, joista en sen enempää kirjoita, ja niiden jälkeen linkkilista kuukauden bloggauksiin:

Bloggaamattomat


Johanna Venho: Tässä on valo (2009) 69 s.

Téa Obreht: Tiikerin vaimo (2010) 362 s.

Joan Didion: Maagisen ajattelun aika (2005) 221 s.

Marina Lewycka: Traktorien lyhyt historia ukrainaksi (2005) 363 s.

Janina Hescheles: Janinan päiväkirjat (1946) 126 s.


Venhon runokokoelma ei jättänyt juuri muistijälkiä, vaikka hetkellisesti sen seurassa viihdyinkin. Obrehtin ja Lewyckan kirjat olivat lukupiirikirjoja, jotka kuluivat puhki lukupiirikeskusteluissa: tuntui, että kirjoitettavaa ei enää ollut. Kirjoittaminen niistä takkusi myös siksi, että ne molemmat olivat jonkinlaisia pettymyksiä. Odotukset olivat korkealla, eikä kirja lunastanut niitä.

Pettymykseksi on pakko mainita myös Heschelesin omaelämäkerrallinen päiväkirja Varsovan ghetosta ja keskitysleiriltä. Tuntuu kauhealta sanoa näin jonkun päiväkirjasta, jolla on kuitenkin jo historiallistakin arvoa. Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja ja Zlatan päiväkirja ovat tehneet vaikutuksen, mutta tämä jäi lukukokemuksena etäisemmäksi. Hieman harmillista on myös se, että en saanut kirjoitettua Joan Didionin mainiosta kirjasta, jossa kirjailija pohtii elämän suuria kysymyksiä miehensä kuoltua. Hänen toinen kirjansa Iltojen sinessä kiinnostaa myös, joten varmasti palaan Didioniin blogissakin joskus.


* * *

Blogatut


Joulukuussa kirjoja kertyi yhteensä 18 kappaletta. Näissä oli yhteensä 4003 sivua ja äänikirjat kestivät 16 tuntia 3 minuuttia. Joulukuun kirjalista on monipuolinen: luin esseitä, runoja ja romaaneja sekä kuuntelin äänikirjoja. Mukaan mahtui uutta ja vanhaa eli syksyn uutuuskirjoja ja Defoe toisena ääripäänä 1700-luvulta.

Joulukuussa maailmanmatkani eteni pienen tauon jälkeen kahdella maalla. Kävin Valko-Venäjällä Aleksijevitšin mukana ja Puolasa Szymborskan matkassa. Tässä kuussa aloitin Hämärän jälkeen -kauhuhaasteen Edgar Allan Poen kauhunovelleilla ja huomasin, etten saa Luetaan sateenkaari- haastetta suoritettua määräaikaan mennessä.

Nyt viedään jo vuoden viimeistä päivää, mutta silti aion vielä tänään julkaista pienen koosteen vuoden 2015 kirjoista. Eli pikaisiin palaamisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...