sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Marraskuussa luetut


Vihdoin se alkaa olla loppusuoralla: inhokkikuukauteni. En juuri keksi hyvää sanottavaa marraskuusta, jolloin maisemassa on yhtä paljon väriä kuin mustavalkoelokuvassa. Pimeys vie voimat. Voisin ilolla hypätä lokakuusta suoraan joulukuuhun ja joulun odotukseen. Mutta: nyt se on selätetty, ja huomenna saa avata joulukalenterin ensimmäisen luukun!

Jotakin positiivista päättyvässä kuukaudessa sentään oli. Päivitin Kirjakimaraa aktiivisemmin kuin parina edellisenä kuukautena.Yksi syy oli Karo Hämäläisen ideoima marraskuinen haaste lukutoukille: koko kuukauden ajan tavoitteena oli lukea vähintään 30 sivua kaunokirjallisuutta päivässä. Pääpaino oli nimeomaan lukemisessa, someen raportointi ei ollut välttämätöntä. Vaikka tuo 30 sivua päivässä täyttyy minulla lähestulkoon vuoden jokaisena päivänä, niin silti haaste antoi intoa lukemiseen ja bloggaamiseen. Haasteen etenemistä oli myös hauska seurata somessa.

Tänään päättyi myös reilun vuoden jatkunut Suketuksen Ihminen sodassa -haaste. Ajattelin lukevani muutaman haasteeseen sopivan kirjan, mutta kuin huomaamatta sain kasaan kenraalin arvonimeen oikeuttavat 15 kirjaa. Haasteen koostepostauksen julkaisin aiemmin tänään täällä.

Sitten vuoroon tässä kuussa blogattujen kirjojen linkit:

Blogatut

Ismail Kadare: Seuraaja (2003). 158 s.

Jo Nesbø: Lepakkomies (1997). 489 s.

Dai Sijie: Balzac ja vaatturintytär (2000). 205 s.

Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa (2005) 363 s.

María Dueñas: Ommelten välinen aika (2009) 624 s.

Marraskuussa kirjoitin viidestä kirjasta, joissa oli yhteensä 1839 sivua. Kuukauden löydöksi voisin nimetä Jo Nesbøn, jonka ensimmäinen Harry Hole -dekkari vakuutti siinä määrin, että aion jatkaa sarjan parissa. Kakkososa on jo lainattu kirjastosta!

Maailmanmatkallani käväisin Albaniassa Kadaren Seuraajan matkassa ja Kiinaan minut vei Dai Sijien Balzac ja vaatturintytär. Ensin mainittu ei ollut minun kirjani, mutta Balzacia voin lämpimästi suositella: se on tiivis, kiehtova ja hyvin kirjoitettu paketti Kiina-tietoutta.

Vuoden 2014 alussa tein uudenvuodenlupauksen, joka oli lukea vähintään yksi kirja seuraavilta kirjailijoilta: John Irving, Paul Auster, Joyce Carol Oates, Doris Lessing, Siri Hustvedt, Juha Itkonen ja Antti  Tuuri. Leikkimielisen lupaukseni tarkoitus oli muistuttaa minua lempikirjailijoistani. Varaisin heille aikaa enkä käyttäisi kaikkea energiaani etsimiseen ja kokeiluun. Nyt marraskuussa tuli kuitattua Auster, aiemmin tänä vuonna olen jo lukenut Oatesia, Hustvedtia ja Tuuria. Jäljellä olisivat siis Irving, Lessing ja Itkonen. Vielä olisi yksi kuukausi aikaa lunastaa lupaus. Saa nähdä, riittääkö aika vai täytyykö uusia lupaus vuoden vaihteessa!

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...