maanantai 11. kesäkuuta 2012

Nannan lukumaraton: suunnitelmia ja valmisteluja

Kuulin lukumaratonista ensimmäisen kerran keväällä, kun kotimaisissa kirjablogeissa mainittiin huhtikuussa järjestettävä Dewey's Read-a-Thon. Ensireaktioni: mitä hulluutta, eihän tuollaiseen pysty! Samalla salaa harmittelin, ettei ajankohta sopinut minulle :) Nyt olen lueskellut muutamien suomalaisten kirjabloggaajien lukuhaasteita ja pikkuhiljaa uteliaisuuteni ja yllytyshulluuteni ovat nousseet sellaisiin lukemiin, että tätä täytyy kokeilla. Innoittajiani ovat muun muassa Hanna, JaakkoKaroliina, MariaSonja ja Valkoinen kirahvi havaintoineen ja kokemuksineen.

Olen imenyt neuvoja maratonin suorittaneilta bloggaajilta. Muiden kokemusten perusteella päätin aloittaa session huomenna tiistaina klo 15. Näin luku-urakka jakautuu hyvin yöunien molemmin puolin. Yritin valita luettavaksi monenlaista kirjallisuutta: mukana on runokokoelma, näytelmiä, sarjakuvateos ja romaaneja. Tiiliskivet hylkäsin, jotta lukeminen ei kävisi puisevaksi.

Lukumaraton on herättänyt paljon mielipiteitä blogeissa niin puolesta kuin vastaankin. Lukeminen ei saisi olla suorittamista, luettua pitää ehtiä sulatella ennen seuraavaa kirjaa ja niin edelleen. En kuitenkaan näe tätä urheilusuoritukseen verrattavana suorituksena ja kilpailutilanteena. Lukumaratonilla haastan itseni kokeilemaan, uskaltamaan ja jaksamaan.

Ainoa tavoitteeni on jaksaa lukea koko 24 tuntia yöunia ja muita taukoja lukuunottamatta. En usko pääseväni ennätyslukemiin, sillä arvioisin lukutahtini olevan noin 60 sivua tunnissa. Tällaiseen arvioon olen päätynyt kirjallisuuden tentteihin lukiessani. Tietysti kirjan taitto vaikuttaa suuresti lukunopeuteen, mutta tuo on hyvä ohjenuora. Näin teoriassa siis voisin päästä tuhannen sivun tuolle puolen, jos jaksaisin lukea 18 tuntia. Se tarkoittaisi noin 6 tunnin yöunia.

Lukumaratonin kokeileminen vaatii luonnollisesti oikeanlaiset, urakkaa tukevat olosuhteet. Vietän tämän viikon kesämökillämme saaressa seuranani vain kani ja koira. Häiriötekijöitä ei siis ole, suurin haasteeni lienee hereillä pysyminen.

Huomenna valmistelen aamupäivällä haasteen aikana syötävät ruoat valmiiksi jääkaappiin, jotta ruoanlaittoon ei tuhraantuisi aikaa. Suunnitelmissa on ainakin mozzarellasalaattia ja kasvispiirakkaa. Naposteluun on pähkinöitä ja karjalanpiirakoita. Nesteytys hoituu vedellä, vissyllä ja kahvilla. Illalla kenties lasi valkoviiniä.

En ollut vielä täysin varma lukumaratonin toteutuksesta, kun pakkailin mökkireissua varten. Niinpä kirjat eivät ole ihan sitä, mitä haluaisin, mutta uskoisin näilläkin onnistuvani. Onneksi mökin kirjahyllystä löytyi tuo Ressu-kirja vähän keventämään maratonia.

Lukumaratonini kirjat.

Reko Lundán: Aina joku eksyy (1998). 128 s. WSOY. 2h: 15–17.
Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa (2005). 320 s. Tammi. 5h: 17–22.
Henriikka Tavi: Helmikuu (2012). 150 s. Poesia. 2h: 22–00.
Reko Lundán: Teillä ei ollut nimiä (2001). 118 s. WSOY. 2h: 00–02.
Charles M. Schultz: Elämä on ihanaa, Ressu! (1978). 128 s. Sanoma Osakeyhtiö. 1 h: 08–09.
Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (2000). 268 s. Tammi. 4 h: 09–13.
Minna Canth: Papin perhe (1981). 147 s. Otava. 2h: 13–15.


Pinossa on siis kuusi kirjaa (yksi on yhteisnide): kolme näytelmää, yksi runokokoelma, yksi sarjakuvateos ja kaksi romaania. Sivuja yhteensä 1259. Saa nähdä, onko suunnitelmani liian optimistinen. Runot ja sarjakuvat kuvittelen ahmaisevani nopeasti. Olen yleensä sitä mieltä, että suunnitelma pitää olla, siitä voi sitten aina poiketa!


Haluan vielä lopuksi korostaa, että suhtaudun tähän maratoniin leikkimielisesti. Kesäloma on oiva mahdollisuus kokeilla kaikkea uutta ja erilaista. Joskus se on ollut lankojen kasvivärjäys nuotiotulilla, viime kesänä näpräsin amigurumeja laiturilla. Nyt on sitten lukumaratonin vuoro.
Tsempparikoira pitää huolen siitä, että maratoonari pitää taukoja ja herää aamulla.
Jään innoissani odottelemaan huomista ja latautumaan koitokseen. Vähän jännittää, mutta olen varma, että tästä tulee hauska kokemus!

(Edit: Istanmäki korjattu Isomäeksi.)

6 kommenttia:

 1. Mie olen ylpeä sinusta, että lähdit leikkiin mukaan. Nyt on ollut kesän kunniaksi oikea lukumaraton-villitys. Sinulla on hyvä asenne, leikkimielinen ote ja rakkaus kirjoihin jo hallussa. You can do it!!

  Muista ottaa sanavahvistus pois, niin on helpompi kommentoida. :-)

  VastaaPoista
 2. Onnea yritykselle!

  VastaaPoista
 3. Kiitokset tsempeistä!

  Ja kiitos Hanna vinkistä, nyt kommentoinnin pitäisi olla hitusen helpompaa :)

  VastaaPoista
 4. Hauskaa, että sinäkin innostuit mukaan, on lukumaraton kyllä niin hauska kokemus:)

  Mietityttämään vain jäi matala kirjapinosi. Itse kuvittelin hamstranneeni liikaakin kirjoja pinoon (olisiko ollut 15-20 kirjaa), mutta yllättäen lukupäivänä ei sitten jokainen kirja enää tuntunutkaan niin hyvältä idealta kuin kirjastoreissupäivänä, joten oli todella hyvä, että valinnanvaraa oli runsaasti, jotta sain aina kulloiseenkin mielentilaan oikeanlaista luettavaa.

  Hauskoja lukuhetkiä sinulle, minua kiinnostaisi myös lukaista Isomäkeä ja Canthia!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiintoisa pointti tuo, että olisi hyvä olla valinnanvaraa. Taidankin kasata pienen plan b -pinon mökiltä löytyvistä kirjoista, jos jokin suunnitelluista kirjoista alkaisikin tökkiä. Ihan vaan varmuuden vuoksi :)

   Nyt tuli Istanmäki korjattua Isomäeksi, hups.

   Poista
 5. Tsemppiä koitokseen. Näitä maratooneja on nyt niin paljon, että pakko kai itse kesän aikana kokeilla vielä uudelleen. Blogini on vaipunut kesähorrokseen, niin sen voisi tällaisella yrittää herättää taas.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...