tiistai 12. elokuuta 2014

Siri Kolu: Me Rosvolat (2010)

Äänikirja. 
Lukija: Hannu-Pekka Björkman.
Kesto 5 t 4 min.
Äänikirjan kustantaja: Otava.
Oma arvio: 4/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.Siri Kolu on yksi tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Olen aiemmin lukenut Kolulta nuorten dystopiaromaanin PI: Pelko ihmisessä. Nuortenromaanejaan paremmin Kolu tunnetaan Me Rosvolat -lastenkirjasarjastaan, josta on ilmestynyt jo viisi osaa. Ensimmäinen osa voitti ilmestymisvuonnaan Finlandia Juniorin, ja nyt on elokuvakin tekeillä. Niinpä halusin ottaa selvää, mitä tämä Rosvola-villitys oikein on!

Päähenkilö Vilja on aivan tavallinen 10-vuotias tyttö, jonka kesä saa yllättävän käänteen, kun hurja rosvojoukkio ryöstää hänet kesken perheen automatkan. Ryöstön takana on Rosvoloiden perhe, joka elää maantierosvojen liikkuvaista ja vauhdikasta elämää. Rosvolat ryöväävät kaiken tarvitsemansa: ruoat, vaatteet, tavarat. Rahalla ei ole heille merkitystä, eivätkä he ymmärrä tavallisesta kaupassa käymisestä mitään.

Alkujärkytyksen jälkeen Vilja alkaa viihtyä rosvojengissä, ja rosvoseurueen vaiheikkaan elämäntavan rinnalla oma perhe alkaa vaikuttaa laimealta. Rosvoelämä on värikästä ja koko ajan tapahtuu jotakin. Vilja pääsee pikkuhiljaa sisään lainsuojattoman ammattiryhmän saloihin, kirjaa Rosvoloiden oppeja muistikirjaansa ja opettelee itsekin eräänlaiseksi ryöväriksi.

Kuuntelin äänikirjaa kesällä autoillessani koiran kanssa vanhempien mökille. Me Rosvolat olikin mitä mainioin seuralainen automatkoille, sillä siinäkin autoillaan kesäisessä Suomessa. Välillä piti pysähtyä tankkaamaan karkkivarastoja, niin houkuttelevasti irtokarkkeja kirjassa kuvataan! Täydet pisteet ropisevat Hannu-Pekka Björkmanille, joka lukee selkeästi, mutta lämpimästi.

Me Rosvoloiden seikkailut uppoavat mainiosti myös vanhempiin lukijoihin: sen huomaaa jo pikakierroksella Blogistaniassa. Viime aikoina kirjasta ovat kirjoittaneet ainakin Amma, MarikaOksa, Kirsi ja Linnea –
ja kaikki pitivät lukemastaan tai kuulemastaan!

10 kommenttia:

 1. Minä tosiaan aion lukea seuraavan rosvolan äänikirjana. Mutta nyt kyllä vähän harmittaa kun huomaan, että Björkman on lukenut tämän! Pari seuraavaa osaa ovat Elsa Saision lukemia, hän varmaan suoriutuu hyvin, mutta luulen, että Björkman ok loistava tässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, onneksi seuraava lukija on Elsa Saisio! Olen kuunnellut muutaman hänen äänikirjan hänen lukemanaan ja pidin kovasti.

   Poista
 2. Amma, kyllä vain, Björkman ON aivan loistava! Elsa Saisiokaan ei ole huono, mutta nieleksin jonkin verran, ennen kuin totuin :D Kesken sarjaa ei saa vaihtaa (hyvää) lukijaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesken sarjan lukijan vaihtaminen on rikollista, mutta onni, ettei vaihtunut sentään kehnoon lukijaan!

   Poista
 3. En ole kuullut Bkörkmania, vaan suoraan kakkososan Saisiota, joka on kyllä hyvä lukija. Me Rosvolat on tosiaan myös hyvää luettavaa, meilläkin on tykätty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuunnellut Elsa Saision lukemana Snellmanin Parvekejumalat ja Pirkko Saision Lokikirjan - molemmista äänikirjakokemuksista jäi hyviä muistoja.

   Poista
 4. Auto on paras kuuntelupaikka tälle kirjasarjalle, sen totesin minäkin.: ) Kiva kun tykkäsit, minäkin ajattelin jossain vaiheessa syksyä etsiytyä kolmososan pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lainasin äänikirjan ennen lomia enkä tiennyt tarinasta juuri mitään. Olinkin hauskaa huomata, miten mainiosti tarina sopii autokuunteluun ;)

   Poista
 5. Siri Kolu on tulossa Espoon kaupunginkirjaston vieraaksi:
  Sellon kirjaston lavalla
  keskiviikkona 10.9.2014
  klo 13:00

  Aiheena:
  Kirjailijan ja kirjan rooli
  muuttuvassa mediamaailmassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että olette saaneet Kolun vieraaksi! Mielenkiintoinen aihe, mutta työt estävät minua tulemasta paikalle.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...