sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Huhtikuun kirjat ja kuulumiset


Patti Smith: Just kids


Toukokuu on jo hyvässä vauhdissa, mutta teen vielä pikaisen kurkistuksen huhtikuun kirjoihin ja kuulumisiin. Huhtikuu alkoi Kirjakimarassa uuden haasteen julkistuksella, kun käynnistin merellisen lukuhaasteen nimeltä Kirjoja ulapalta. Haasteen tavoitteena on innostaa lukemaan kirjoja, joissa meri on keskeisessä roolissa. Haaste on auki lokakuun lopulle asti, ja jo yhdellä luetulla kirjalla pääsee mukaan loppuarvontaan. Ilahduttavan moni on ilmoittautunut haasteeseen mukaan! Jos et vielä ole, mutta merikirjat kiinnostavat, voit tehdä sen tässä haastepostauksessa, josta löydät tarkemmat osallistumisohjeet ja lukuvinkkejä.


Omalta osaltani sain haasteen ensimmäiset osumat huhtikuussa. Aloitin Morten A. Strøksnesin Merikirjalla, joka on vetävästi kirjoitettu tarinallinen tietokirja. Kehystarinan muodostavat kahden miehen hainpyyntiretket Norjan Lofooteilla, mutta kirjassa on monipuolisesti tietoa merestä muutenkin. Tällaisten tietokirjojen lukeminen on antoisaa ja koukuttavaa: hyvin rakennettu tarina vie mennessään, ja kirjaa lukee kuin dekkaria.

Huhtikuun lukemistoon mahtui myös toinen kirjallinen kalastusreissu. Otin uusintalukuun Hemingwayn klassikon Vanhus ja meri, josta kymmenen vuoden takainen lukukerta oli jättänyt suuhuni puisevan maun. Arvelin, että uusi lukukierros saattaisi muuttaa mielipidettäni kirjasta, ja niin myös kävi. Pieni, suuri kirja hurmasi minut! Hemingwayn lauseet ja vähäeleinen kerronta tekivät niin syvän vaikutuksen, että aloin heti perään lukea Jäähyväisiä aseille. Minähän pidän Hemingwaystä! Vanhus ja meri oli blogissani huhtikuun Keskiviikkoklassikko, vaikka yhtä hyvin olisin voinut kirjoittaa kirjasta myös Kuukauden nobelistin paikalla. Seuraava bloggaus Hemingwaystä on jo työn alla, joten hän ehtii saada tuon toisenkin roolin. 

Huhtikuun lopulla päättyi kaksi lukuhaastetta. Taiteilijaromaanit-haasteesta tein koosteen, jossa ilmoitin lukeneeni yhdeksän teosta haasteeseen. Vasta tekstiin tulleita kommentteja lukiessani huomasin, että tulin kiertäneeksi haaste-emäntä Tuijan laatimia sääntöjä: kyseessä oli romaanihaaste, ja laskin mukaan myös Ishiguron novellikokoelman. No, onneksi tämä ei ole niin vakavaa! Kahdeksan tai yhdeksän haastekirjaa ‒ ei sen niin väliä, koska joka tapauksessa tulin lukeneeksi haastetta ajatellen hurjan hienoja kirjoja, joihin tuskin olisin muuten tarttunut.

Naisen tie -lukuhaasteen saldoni jäi hieman laihemmaksi: luin neljä haasteeseen sopivaa teosta haasteaikana. Kolme näistä oli autofiktiivisiä romaaneja, ja vain yksi, huhtikuussa bloggaamani Patti Smithin Just kids, varsinainen elämäkerta. Haaste muistutti elämäkertojen olemassaolosta ja jätti muistiinpanoihini pitkän listan mielenkiintoisen oloisia teoksia.

Lähestyvä Helsinki Lit näkyi Kirjakimarassa jo huhtikuussa kahden kirjan verran, kun bloggasin Anyurun ja Hashemzadeh Bonden uutuuksista. Toukokuussa tarkoitukseni on esitellä festivaalivieraiden kirjoja laajemmin ‒ katsotaan, mihin aikani riittää.

Huhtikuisen illan väriloistoa.

Toukokuussa luku- ja bloggausaikaani nimittäin verottavat pihapuuhat. Nyt alkaa mielestäni vuodenkierrossa se kivoin kolmannes, ja vapaa-ajastani vietän valtaosan mökillä ulkona. Tämänkin tekstin julkaisu venyi, kun sormeni syyhysivät toukotöihin enkä malttanut rauhoittua koneen ääreen. Kasvihuone on nyt siivottu, kasvilavoja korjailtu talven jäljiltä ja varhaisperunat istutettu lavoihin harsojen alle. Poskeni punoittavat kevätauringon jäljiltä ja mieleeni pulpahtelee suunnitelmia, projekteja, unelmia...

Nyt otan kirjan ja kahvikupin ulos ja etsin tuulettoman lukupaikan mökin seinustalta. Pihasuunnitelmat saavat hautua ja seuraavat kylvöt odottaa ensi viikonloppuun. Keväisen kepeissä tunnelmissa toivottelen kaikille rentouttavaa sunnuntaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...