keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Lokakuun kirjatLokakuussa on tapahtunut kirjamielessä valtavasti: oli kirjamessut Turussa ja Helsingissä, ja saimme tietää, että tämän vuoden nobelisti on japanilaistaustainen brittikirjailija Kazuo Ishiguro. Olen jo aloittanut tutustumiseni Ishiguron teoksiin, joten Ishiguro tulee näkymään Kirjakimarassa loppuvuodesta. Lisäksi olen lukenut vimmaisesti. Olen imenut tarinoita toinen toisensa perään. Blogiin asti olen saanut vasta murto-osan lokakuussa lukemistani kirjoista ja jatkan bloggaussuman purkamista marraskuussa.

Lokakuussa blogatuista kirjoista Liksomin Everstinna ja Kytömäen Kivitasku nousivat heittämällä vuoden parhaimpien kotimaisten romaanien joukkoon. Ihmettelen, jos näitä ei näy Finlandia-ehdokkaiden joukossa. Olen hurjan iloinen, että olen taas tauon jälkeen löytänyt taidokkaita ja sydämeenkäyviä kotimaisia uutuusromaaneja!

Elena Ferranten Hylkäämisen päivät tutustutti minut Napoli-sarjalla lumonneen kirjailijan varhaisempaan tuotantoon, ja tämän lukukokemuksen innoittamana myös Ferranten esikoinen on pääsemässä lukuun tässä lähiaikoina. Sadie Jonesin Kutsumattomat vieraat oli valitettava pettymys, sillä viime vuonna lukemani Kotiinpaluun perusteella odotin uutuudelta paljon.

Nobel-voittajan julkistuksen kynnyksellä kirjoitin Nelly Sachsin Israelin kärsimyksistä. Naisnobelisteihin tutustuminen on hyvässä vauhdissa ja jatkuu viimeistään ensi vuoden puolella. Peter Wohllebenin Puiden salattu elämä oli kiehtovaa luettavaa ja sai katsomaan puita ja metsiä eri tavalla. Inhimillistävä kirjoitustyyli alkoi lopulta rasittaa, enkä ainakaan vielä ole saanut tartuttua Wohllebenin uutuuteen, joka käsittelee eläinten salattua elämää.

Jos lokakuun tapahtumat hellivät kirjanystävää, niin kovin huonolta ei näytä myöskään marraskuu. Ensi viikolla julkistetaan Finlandia-finalistit: maanantaina tietokirjallisuuden, keskiviikkona lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja perjantaina kaunokirjallisuuden ehdokkaat. Kaikki voittajat selviävät keskiviikkona 29.11.

Ensi tiistaina on luvassa syksyn toinen Kirja vieköön! -ilta Savoy-teatterissa. Tuolloin lavalle astuvat kirjailijat Raija Oranen, Herman Lindqvist, Kimmo Ohtonen, Sixten Korkman ja Alexander Stubb. Monologeja heidän teoksistaan esittävät Carl-Kristian Rundman, Tommi Korpela, Sampo Sarkola ja Jussi Vatanen.

Marraskuun puolivälissä on selvillä myös tämän vuoden Hesarin esikoiskirjapalkinnon saaja. Kuuntelin Helsingin Kirjamessuilla vastikään julkistettuja finalisteja, joiden teoksista yksikään ei ole minulle vielä tuttu. Naputtelin kirjastovarauksia useammasta, joten katsotaan, josko ehtisin muutaman lukaista ennen voittajan julkistusta.

Esikoiskirjapalkinnon finalistikymmenikkö.

Talviaika ja vauhdilla pimenevät päivät ovatkin hyvä syy kaivaa kynttilät esille ja nauttia lukemisesta tunnelmallisessa lukunurkkauksessa. Mainiota marraskuuta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...