sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Turun Kirjamessut: ennakkotunnelmia ja lippuarvonta
Turun Kirjamessut lähestyvät: kolmipäiväisen tapahtuman alkuun on enää vajaat pari viikkoa aikaa. Ihastuin Turun messujen välittömään ja lämpimään tunnelmaan viime vuonna. Olen iloinen ja kiitollinen, että pääsen osallistumaan tapahtumaan bloggaajapassin turvin myös tänä vuonna.

Tässä postauksessa esittelen tämän vuoden messujen teemaa, jaan ohjelmatärppini kaikille kolmelle messupäivälle ja lopuksi käynnistän kahden messulipun arvonnan. Tekstin lopussa on ohjeet, miten voit voittaa pääsylipun messuille sinulle ja kaverillesi!
Turun Kirjamessujen vuoden 2017 pääteemana on juhlavuottaan viettävä Suomi. "Yksi maa – monta ääntä" näkyy ohjelmakattauksessa seitsemänä erilaisena äänenä: messujen ohjelmassa on tilaa niin uusille, sitkeille, mahdollisille, järjen, sukupolvien, korkeammille kuin lasten äänille. 

Tämän vuoden messujen ohjelmapäällikköinä toimivat kirjailijat Tommi Kinnunen ja Salla Simukka. Heitä on avustanut ohjelman kokoamisessa kirjailija Siri Kolu. He ovat koostaneet monipuolisen ja moniäänisen ohjelman teeman mukaisesti.

Kirjailijakolmikon ideoima somekampanja #montaääntä nousi Twitterissä suureen suosioon ja on tuonut Turun kirjamessuille sekä kirjallisuudelle ylipäätään hurjasti näkyvyyttä. Ideana on tiivistää kirjan juoni 140 merkkiin: Tviittien keksiminen ja muiden nokkelien tiivistysten lukeminen ovat villinneet kirjallisuuden harrastajat viime viikkoina. Tuhannet ovat tviitanneet kirjallisuudesta! Twitterin avaaminen onkin ollut viime aikoina erityisen koukuttavaa... Kirjojen arvaaminen on hauskaa puuhaa, vaikka kaikki juonitiivistykset eivät ihan heti aukeakaan. Omaa tietämystään voi testata Ylen sivuilla löytyvällä testillä Testaa, tunnistatko kirjan pelkän twiitin perusteella.

Ohjelmatärppejä messuille


Tällä kertaa olen suunnitellut viipyväni Turussa useamman päivän, joten olen kerännyt tähän alle kiinnostavia ohjelmatärppejä kaikilta kolmelta messupäivältä. En ehkä jaksa messuilla ihan kolmea päivää, mutta onpahan tärppilista valmiina kaikille päiville!

Perinteisemmän kirjamessuohjelman lisäksi luvassa on monia mielenkiintoisia, hieman totutusta poikkeavia ohjelmamuotoja. Esimerkiksi Pienessä Kirjapuodissa järjestetään lauantai- ja sunnuntaiaamuina messutunnelmaan virittävä runousaamiainen klo 8.30‒9.30. Kuulostaa houkuttelevalta nauttia aamiaista samalla kun runoilijat lausuvat runojaan ‒ tänne yritän ehtiä ainakin toisena aamuna! (Pieni Kirjapuoti, Yliopistonkatu 28, www.pienikirjapuoti.fi)

Ohjelmapaljoudesta erottautuvat myös tekstiretriitit. Järjestäjän mukaan tekstiretriitti on huone, jonne voi mennä hetkeksi rauhoittumaan ja kuuntelemaan, kun kirjailijat lukevat kirjojaan. Tämä täytyy kokea! Listasin muutaman minua kiinnostavan kirjailijan ja kirjan, mutta jos tämä ohjelmatyyppi kiinnostaa, niin kannattaa selailla koko ohjelmaa, sillä retriitit ovat käynnissä läpi messujen.

Haluan nostaa esiin vielä messujen lukupiirit, joita järjestetään kaksi: Rosa Liksomin Everstinnaan pureutuva lukupiiri la klo 13.20 ja Kjell Westön Rikinkeltaista taivasta käsittelevä su klo 11.20. Yleisö pääsee seuraamaan kirjan lukeneen lukupiirin ja kirjailijan keskustelua aitiopaikalta. Tämä ei ole suinkaan mikään uusi ohjelmamuoto, mutta minä en aiemmin ole käynyt näissä. Erityisesti odotan Rosa Liksom -lukupiiriä, sillä pääsin tilaisuuden bloggaajaksi. Kirjoitan lukupiirin tunnelmista tuoreeltaan tänne Kirjakimaraan.

Tässä vielä tiivistetysti nostoni ohjelmasta:

Perjantai

Klassikkokeskustelu
11.00-11.30 Agricola A-halli

Hanna Ryti: Syli
13.15-13.30 Tekstiretriitti 1. krs 

Terhi Törmälehto: Vaikka vuoret kaikuisivat
13.30-13.45 Tekstiretriitti 1. krs

Anni Kytömäki: Kivitasku
13.50-14.10 Agricola A-halli

Koko Hubara: Ruskeat tytöt
14.10-14.40 Agricola A-halli

Esikoiskirjapaneeli
14.40-15.40 Agricola A-halli

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa
16.30-16.45 Tekstiretriitti 1. krs

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa
17.00-17.20 Fiore A-halli


Lauantai


Runousaamiainen, Pieni Kirjapuoti
08.30-09.30 Pieni Kirjapuoti

Janne Saarikivi, Kari Enqvist: Ainoa mikä jää
10.40-11.00 Kuisti B-halli

Minä maalaan kuin jumala!
(Tuoreesta Ellen Thesleff -elämäkerrasta kertomassa kirjailija Hanna-Reetta Schreck)
10.45-11.05 Auditorio

Millainen matka on ollut Kirjojen Suomi?
11.00-11.40 Agricola A-halli

Kirjailija ja hänen kustantajansa
11.30-11.55 Auditorio

Selkokirjapaneeli
12.00-13.00 Jukola 2. krs

Lukupiirissä Rosa Liksom ja Everstinna – Erään ajan anatomia
13.20-14.20 Onerva 2. krs

Stubb ei jätä kylmäksi
15.00-15.20 Agricola A-halli

Satu Taskinen: Lapset
15.15-15.30 Tekstiretriitti 1. krs 

Kirjallisuutemme klassikot ja vaihtoehtoinen kirjallisuushistoria
16.00-17.00 Onerva 2. krs

Sunnuntai

Runousaamiainen, Pieni Kirjapuoti
08.30-09.30 Pieni Kirjapuoti 

Suomenruotsalaisen kirjailijan ja suomentajan yhteistyö 
(kirjailija Kjell Westö ja suomentaja Laura Beck)
10.20-10.40 Kuisti B-halli

Lukupiirissä Kjell Westö ja Rikinkeltainen taivas
11.20-13.00 Onerva 2. krs

Feministisen sarjakuvan paneeli
12.00-12.40 Auditorio 

Heidi Köngäs: Sandra
12.30-12.45 Tekstiretriitti 1. krs

Laura Gustafsson: Pohja
15.50-16.10 Kallas 

Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät
16.40-17.00 Agricola A-halli

Lippuarvonta


Sain messujen järjestäjältä blogipassin lisäksi kaksi messulippua, jotka arvon blogini lukijoiden kesken. Näin osallistut arvontaan: kommentoi tätä tekstiä ja kerro kommentissasi, kuka on mielestäsi mielenkiintoisin esiintyjä tulevilla Turun Kirjamessuilla. Kirjoita kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi (tai muu yhteystieto), jotta saan voittajaan pikaisesti yhteyttä ja liput ehtivät ajoissa perille. Vastata voi myös Kirjakimaran Facebook-sivuilla tai Instagramissa kommentoimalla arvontapostausta.

Vastausaikaa on keskiviikkoon 27.9. klo 20 asti.  Tuolloin arvon lippupaketin (2 kpl messulippuja) kaikkien messutärppinsä jakoon laittaneiden kesken ja laitan sähköpostia voittajalle. Jos voittaja on vastannut Facebookissa tai Instagramissa, otan yhteyttä yksityisviestillä. Messuliput lähtevät postissa voittajalle heti torstaina (tai kunhan saan postiosoitteen voittajalta).

Turun Kirjamessujen kanssa samaan aikaan järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut, joihin pääsee tutustumaan samalla messulipulla. Messut ovat auki pe ja la klo 10–18 ja su klo 10–17. Yhden lipun arvo on 16 €.

Onnea kaikille arvontaan osallistuville!

//Edit 27.9.: Arvonta on suoritettu, ja voittajalle on ilmoitettu voitosta. Voittaja löytyi tällä kertaa Facebookissa vastanneiden joukosta. 

19 kommenttia:

 1. Hei, osallistun arvontaan. Mielenkiintoisin esiintyjä - tässä vaiheessa, kun en ole vielä perusteellisesti tutkinut kaikkia - on Rosa Liksom ja hänen uusi Everstinnansa. S-postiosoitteeni: leena.laurila@keskiespoo.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Leena! Hauskaa, että Liksom kiinnostaa. Olet mukana arvonnassa.

   Poista
 2. Anni Kytömäen viisaita sanoja kuuntelen aina mielelläni. Myös Runousaamiainen kiinnostaa. Terv. Kaisa kaisa.illukka@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Samoilija! Olet mukana arvonnassa. Kuuntelin Kytömäkeä ensimmäistä kertaa livenä Kirja vieköön! -illassa pari viikkoa sitten ja siitä jäi fiilis, että hänen ajatuksiaan olisi kiva kuulla enemmänkin.

   Poista
 3. Osallistun arvontaan. Kiitos kirjaretriittivinkistä, ehdottomasti kiinnostavaa, mikä ihana ajatus hengähtää messuhulinassa hetki kuunnellen ja vaikka sukkaa kutoen! Kjell Westötä odotan eniten, toivottavasti ehdin Rikun keltaisen taivaan lukea loppuun ennen messuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Heidi! Nuo retriitit ovat kyllä mainio keksintö kaiken messuhulinan vastapainoksi. Westö kiinnostaa minuakin, vaikka en ole vielä lukenut häneltä yhtäkään kirjaa. Jonottelen Rikinkeltaista taivasta noin sijalla 1600 kirjastosta :)

   Poista
 4. Pauliina Susi olisi kiva nähdä ja kuunnella hänen mietteitään uudesta kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Tea! Susi onkin mielenkiintoinen ohjelmavinkki! En ole vielä lukenut Suden kirjoja, vaikka varsinkin Johtolanka-palkittu Takaikkuna kiinnostaa.

   Poista
 5. Kati Tervon haluaisin tavata mutten ole henkilökohtaisesti häntä päässyt tapaamaan, osallistun arvontaan ja ihanat messut tulossa taasen.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olet mukana arvonnassa. Tervon Iltalaulaja viehätti kielellään ja sai kiinnostumaan Ellen Thesleffistä. Toivottavasti pääset kuulemaan Tervoa messuille, kirjan takana on mielenkiintoista taustatyötä ja henkilökohtaisia kytköksiä.

   Poista
 6. Ennakkotietojen perusteella sekä Wästö että Liksom kiinnostavat. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, olet arvonnassa mukana. Kiva, että vinkeistäni on hyötyä! Veikkaan, että Westö ja Liksom keräävät komeat yleisöt messuilla :)

   Poista
 7. Matti Rönkä ja Yyteet kiinnostaa tällä hetkellä. Myös muita hyviä tarjolla - kiitos vinkeistä! paula.laine3@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olet arvonnassa mukana. Vinkkilistan koostaminen on hauskaa ja samalla haasteellista, kun mielenkiintoista ohjelmaa on niin hurjasti.

   Poista
 8. Jean Ramsay ja Anssi Kela Kosketusetäisyydellä-kirjan haastattelutilaisuudessa. virpi9@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olet mukana arvonnassa. Ja kiitos ohjelmavinkistä: Kela-kirja onkin mennyt minulta ihan ohi, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta.

   Poista
 9. Eppu Normaalin laulajat tai Kati Tervo jonka kirjan Sukupuu ostin kesällä. Vielä en ole sitä ehtinyt lukea kun luen Ylen 101 kirjalistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olet arvonnassa mukana. Tuossa Ylen 101 kirjan listassa onkin aikamoinen urakka :)

   Poista
 10. Kiitos vielä kaikille osallistujille! Arpaonni suosi tänään Facebookissa vastannutta osallistujaa. Ihana nähdä, että Turun messut kiinnostavat näin monia. Teidän kommenteistanne sain vielä monta hyvää messuvinkkiä, ihan mahtavaa :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...