torstai 16. maaliskuuta 2017

John Irving: Kaikki isäni hotellit (1981)

Kansi: Ylermi Lahti.


Alkuteos: The Hotel New Hampshire.
Suomentaja: Kristiina Rikman (1981).
Kustantaja: Tammi / BTJ.
Lukija: Jukka Pitkänen.
Kesto: 20 t 9 min.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.
Oma arvioni: 4/5.


Kaikki isäni hotellit on John Irvingin viides romaani vuodelta 1981. Paikoin absurdi ja karnevalistinen tarina kertoo Berryn hotellinpitäjäperheestä. Berryn perhe ei ole tavanomainen, vaan melko kirjava sakki. Vähän kuin hullunkuriset perheet kirjallisessa muodossa. Perheen elämän suunnan määräävät pitkälti isän haaveet omasta hotellista, ja tämä elämäntyyli vie heidät aina Wieniin asti. Tarina alkaa 1950-luvulta, ja Berryjen vaiheita seurataan aina 1980-luvulle saakka.

Lapsikatraaseen kuuluvat Frank, Frannie, John, Lilly ja Egg, joista  keskimmäinen toimii kertojana. Perheen esikoinen Frank on homoseksuaali, mikä on vielä tarinan alkuvaiheilla melkoinen painolasti. Isosisko Frannyn elämää määrittää vahvasti teini-iän väkivaltainen tapaus. John on painonnostaja, joka kärsii koko ikänsä epäsovinnaisesta rakkaudestaan. Johnin pikkusiskoillakin on omat taakkansa: Lilly on lopettanut kasvamisen alle kymmenvuotiaana, ja pahnan pohjimmainen Egg on huonokuuloinen. Tärkeä perheenjäsen on myös labradorinnoutaja Suru, jonka pierut aiheuttavat pahennusta ja joka on keskeinen hahmo tarinassa vielä kuolemansa jälkeen.

Perheen elämä varjostavat aina ajoittain tummat pilvet, mutta perheenjäsenet pitävät aina toisistaan huolta. Yllättävät kuolemat, raiskaus, eikä insestinen suhdekaan saa perheen välejä rakoilemaan.

Irving sijoittaa tarinansa hotelleihin. Hotellit ovat miljöinä mielikuvitusta ruokkivia, sillä sinne voi tulla kuka tahansa. Kirjailijalla on mahdollisuudet koostaa melkoinen henkilökavalkadi, ja Irving käyttää tilaisuuden hyödyksi. Berryn perhe pyörittää useita hotelleja New Hamsphiressa ja  Wienissä, ja  Berryjen kanssa saman katon alla ehtii vuosien varrella asustaa esimerkiksi sirkusseurue, värikäs ilotyttöjen ryhmä ja raiskauksista toipuvien naisten joukko. Irvingin henkilögalleria muodostuu karikatyyreistä ja yllättävistä hahmoista. Äänimaisemaan mahtuu karhun murinaa ja huorien orgastista kiljuntaa.

Rakastan Irvingin ylitsepursuavaa kerrontaa. Juonenpunonta ja tarinankuljetus ovat hänellä aivan omaa luokkaansa, ja hänen kykynsä pääsevät äänikirjassa erityisen hyvin oikeuksiinsa. Kuuntelin äänikirjaa kuin jatkokertomusta iltanuotiolla. Alusta asti mukana on hätkähdyttäviä elementtejä moottoripyörän kaupanpäällisenä tulevasta karhusta aina ylöspäin suihkuttavaan vessanpönttöön. Kuuntelija ei voi ollenkaan varautua siihen, mitä tarinankertoja hänen eteensä vielä marssittaa.

Vähänkään Irvingin tuotantoa ja tyyliä tunteva löytää kirjasta helposti kirjailijalle ominaisia aiheita ja teemoja. On karhuja, hotelleja, seksiä ja erilaisia urheilulajeja. Täyteläinen tarina jättää hykerryttävän olon, enkä voi kuin iloita siitä, miten monta kirjaa minulle onkaan vielä lukematta Irvingiltä. Lisäksi minua houkuttelisi ottaa uusintakierrokselle ainakin loistava Garpin maailma, jonka luin ennen blogiaikaa. Irvingin tarinat omalakisine maailmoineen ja mielikuvituksellisine henkilöineen vievät arjesta pois – kesällä luettavien kirjojen listalle on jo tunkua!

12 kommenttia:

  1. Tämä on äänikirjana ihan järkyttävän pitkä! Vaikka Irvingin teoksista pituudeltaan sieltä maltillisemmasta päästä.

    Yksi omista suosikeistani, ensimmäinen lukemani Irving ja siksi aina niin rakas. Kestää useammankin lukukerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän parissa vierähti tosiaan työmatka jos toinenkin! Goodreadsista oli pakko tarkistaa: kuuntelin tätä tasan kuukauden ajan :)

      Poista
  2. Minulta tämä jäi lopulta kesken. Olen lukenut Irvingiltä kaksi romaania kokonaan, mutta en oikein innostunut niistäkään. Irvingin tyyli ei vain uppoa minuun ja olen luovuttanut hänen suhteensa kokonaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut aiemminkin, että Irving jakaa mielipiteitä vahvasti. Esimerkiksi yhden entisen kollegan kanssa kirjamakumme osuivat usein yksiin, mutta hän ei sietänyt Irvingiä :)

      Poista
  3. Tulipa elävästi mieleen tämä huikea, pulppuileva tarina. Yksi Irving-suosikeistani ehdottomasti. Elokuvaa en kyllä kyennyt katsomaan, jo ensimmäiset 10 minuuttia riittivät. Näytelmänä olen nähnyt KOM-teatterissa useampia vuosia sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kirjoista tehtyjen elokuvaversioiden ystävä muutenkaan, joten ehkä jätän tämän suosiolla katsomatta! Olen jo luonut mielikuvissani Berryn perheen, se riittänee :)

      Poista
  4. Tekstisi luettua tekee mieli mennä välittömästi hyllylle valitsemaan joku Irving luettavaksi :D Suketuksen mainitseman näytelmän olen minäkin nähnyt ja vaikutuin siitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, jos sain nostatettua Irving-kuumetta! Yritän raivata aikaa ainakin toiselle Irvingille tänä vuonna.

      Poista
  5. Kirja luettu, leffa katsottu, näytelmä nähty <3 Suosikki-Irvingejäni, edelleen! Ihan loistava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista kuulla, että tämä on monille pitkän linjan Irving-faneille yksi rakkaimmista kirjailijan tuotannossa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...