tiistai 26. huhtikuuta 2016

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö (2000)

Alkuteos: The Danish Girl.
Kääntäjä: Markku Päkkilä (2000).
Kustantaja: Otava.
Sivumäärä: 414.
Oma arvio: 3/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.David Ebershoffin vuonna 2000 ilmestynyt romaani Tanskalainen tyttö on jälleen ajankohtainen teos, sillä kirjaan pohjautuva elokuva ilmestyi alkuvuodesta. Kirja tuli minunkin tietoisuuteeni elokuvamainosten johdosta: tosipohjainen tarina alkoi kiinnostaa.

Tanskalainen tyttö kertoo Einar Wegeneristä, joka on yksi maailman ensimmäisistä sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneistä ihmisistä. Einar on tanskalainen taiteilija, joka on naimisissa Gretan kanssa. Molemmat maalaavat, Einar kohtalokkaita maisemia ja Greta potretteja. Einar on heistä urallaan menestyneempi.

Pariskunnan avioelämä on vaisua, sillä Einar ei juuri halua ja Greta tuntuu aina ymmärtävän miehensä mielen. Elämä ottaa uuden suunnan, kun Greta pyytää miestään pukeutumaan naiseksi ja poseeraamaan hänelle mallina, jotta saisi taulunsa viimeisteltyä. Niin heidän elämäänsä ilmestyy Lili, hentorakenteinen ja herkkä nainen. Einar tuntee vetoa pukeutua Liliksi aina vain useammin.

Greta suhtautuu miehensä mielihaluun ymmärtäen ja kannustaen ja jopa pyytää usein Liliä tulemaan kylään. Einar ja Greta muuttavat Kööpenhaminasta Pariisiin vapaamman ilmapiirin perässä, ja Pariisissa Lili elääkin kuin vapaat pariisittaret: käy uimassa ja shoppailemassa. Aviopari puhuu Lilistä kuin tämä olisi ulkopuolinen henkilö, ja vieraille Lili esitellään Einarin serkkuna. Einar ja Lili tuntuvat menevät sekaisin, kunnes Einar alkaa olla ylimääräinen. Sattumalta löytyy lääkäri, joka on valmis tekemään muutosleikkauksen, ja Einar jää historiaan.

Kiehtovinta kirjassa on vaimon suhtautuminen miehensä identiteettiin. Se tekee vaikutuksen. Greta hyväksyy Einarin kaikkinensa ja kannustaa muutokseen ryhtymisessä.

Luin kirjaa todella kauan, sillä jaksoin sitä kerrallaan vain noin yhden luvun verran. Tarina kiinnosti minua alusta loppuun saakka, mutta Ebershoffin tyyli puudutti. Lukeminen oli takkuista. Mielenkiintoinen aihe ja ainutlaatuiset henkilöt olisivat mielestäni ansainneet vetävämpää kerrontaa.

6 kommenttia:

 1. Minä luin kirjan heti, en olisi millään halunnut keskeyttää. Tarina oli todella kiinnostava, transseksuaalisuus. Tästä on julkaistu tänä vuonna elokuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri elokuvamainosten innoittamana osasin etsiä kirjaa kirjastosta. Olisi mielenkiintoista nähdä elokuva ja erityisesti se, miten henkilöhahmot on toteutettu.

   Poista
 2. Olen nähnyt vaan elokuvan, mutta tämä kirjakin kiinnostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koin kirjan vähän raskaaksi välillä, mutta kiehtova tarina ja päähenkilöiden välinen kemia saivat lukemaan loppuun.

   Poista
 3. Minustakin Gretan ristiriitainen suhtautuminen Einariin oli kuvattu kirjassa hienosti. Elokuvakin oli katsomisen arvoinen; Eddie Redmayne tekee huikean roolityön Einarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi vahvistaa ajatustani siitä, että elokuva on nähtävä!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...