maanantai 22. helmikuuta 2016

Leena Lehtolainen: Minne tytöt kadonneet (2010)

Tammen äänikirja.
Kesto: 11 t 11 min.
Lukija: Henna Hyttinen.
Oma arvio: 4/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.




Minne tytöt kadonneet on Leena Lehtolaisen 11. Maria Kallio -dekkari. Espoon Kilossa sijaitseva  Maria Kallion poliisiyksikkö alkaa selvittää kadonneiden maahanmuuttajatyttöjen tapausta. Yksi kadonneista tytöistä löytyy kuolleena, joten huoli muidenkin kohtalosta kasvaa. Kaikki kadonneet tytöt ovat käyneet joskus Tapiolassa sijaitsevassa Tyttökerhossa, jota rahoittaa varakas tapiolalainen rouva Sandelin. Liittyvätkö tyttöjen tapaukset toisiinsa? Vai onko kaikki vain onnetonta sattumaa?

Kirjassa käsitellään kulttuurieroja ja  maahanmuuttajien kotoutumista yhteiskuntaan tyttöjen tarinoiden avulla.  Kirja on aiheeltaan varsin ajankohtainen: viimeisen vuoden aikana turvapaikanhakijoiden määrä eri puolilla Eurooppaa on kasvanut huimasti, ja maahanmuuttajakeskustelu käy kiivaana. Onko maahanmuuttajatytön kuoleman takana rasistinen motiivi? Vai onko kyse perheen sisäisistä erimielisyyksistä?

Tapauksen selvittämisen aikaan Mariaa painaa edelleen Afganistanissa sattunut tapaus, jossa hän menetti saksalaisen kollegan ja ystävän. He olivat perustamassa myös naisia kouluttavaa poliisikoulua, kun heidän autosaattueensa joutui tienvarsipommin yllättämäksi.

Lehtolainen kuvailee rikosjutun selvittämisen ohella myös komisario Kallion kotielämää, suhdetta mieheensä Anttiin ja heidän kahteen lapseensa. Tarinassa on tällä kertaa vahvasti mukana myös Marian isä, joka on tullut perheen kotikonnuilta Arpikylästä etelään luokkakokoukseen ja majoittuu sen aikaa tyttärensä luona. 

Välillä tuntuu, että olen kuunnellut jo kaikki kirjaston mielenkiintoisilta vaikuttavat äänikirjat. No, eihän asia ihan näin ole, vaan onneksi välillä mukaan tarttuu helmi. Taas kerran puhisin turhautuneena äänikirjahyllyllä etsien viihdykettä työmatkoille, kun silmiini osui tämä Leena Lehtolaisen Minne tytöt kadonneet. Miten olinkaan unohtanut Lehtolaisen!

Aloin kuunnella äänikirjaa työmatkoilla ja eräänä perjantaina otin viimeiset levyt autosta kotiin kuunneltaviksi, sillä en malttanut odottaa loppuratkaisua viikonlopun yli. Lehtolainen punoo arvoituksellisen juonen ja kuljettaa dialogia luontevasti. Kieli on hiottua. Siinä on myös jotakin kiehtovaa, kun tarina sijoittuu omille kotikulmille. Kerran kävi jopa niin, että ajoin äänikirjaa kuunnellessani samaa tietä, jolla tarinassa liikuttiin.

Olen kirjoittanut blogissa aiemmin vain uusimmasta Maria Kallio -kirjasta Surunpotku (2015) ja ennen blogia olen lukenut muutaman sarjan alkupään kirjan. Nyt alankin metsästää muita osia äänikirjoina. Mielenkiintoista kuunneltavaa riittää, sillä osia on kymmenkunta.

3 kommenttia:

  1. Minä en ollut lainkaan dekkari-ihminen aikaisemmin. Äänikirjojen varassa on kuitenkin valittava, mitä on tarjolla, ja dekkareita on.
    Aluksi löysin Pii Marinin ja sitten Marian. Nykyään olenkin sitten dekkarifani

    VastaaPoista
  2. Minä en ollut lainkaan dekkari-ihminen aikaisemmin. Äänikirjojen varassa on kuitenkin valittava, mitä on tarjolla, ja dekkareita on.
    Aluksi löysin Pii Marinin ja sitten Marian. Nykyään olenkin sitten dekkarifani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se mieli muuttuu hyvien kirjailijoiden myötä :) Pitkään kieltäydyin lukemasta dekkareita ollenkaan, mutta esimerkiksi juuri Lehtolaisen, Alan Bradleyn ja Gillian Flynnin kirjat ovat muuttaneet käsitystäni jännäreistä ja nykyään kokeilen mielelläni muidenkin kirjoittamia dekkareita silloin tällöin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...