torstai 27. maaliskuuta 2014

Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän (2014)

Äänikirja.
Lukija: Leena Pöysti.
Kesto: 4 t 47 min.
Äänikirjan kustantaja: Otava.
Oma arvio: 4½/5.
Mistä minulle: lainasin kirjastosta.

Kirjan kansi: Sanna Mander.
Kuva: otava.fi
Vaikka lasken Pulkkisen yhdeksi lempikirjailijoistani, hänen uusin teoksensa Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän ei kiinnostanut minua etukäteen yhtään. Jotakin tekonokkelaa chick litiä? Ei kiitos. En juuri perusta viihdekirjallisuudesta, huumorikirjoistakin tulee yleensä vain vaivautunut olo. 

Hetken  mielijohteesta kuitenkin lainasin Iiriksen äänikirjana – olihan Miina Supisen Orvokki Leukaluun urakirjakin ihan ookoo, ja ei kai lempikirjailijansa uutukaista voi noin vain sivuuttaa... Olin siis ennakkoluuloinen ja epäuskoinen, kun laitoin äänikirjan ensimmäisen levyn auton soittimeen. Puolen tunnin kuluttua olin myyty.

Iiris Lempivaara on koulupsykologi, jonka elämä menee uusiksi, kun pitkäaikainen poikaystävä Aleksi jättää hänet. Ei tullutkaan kosintaa, vaan ero. Iiris toipuu erosta ystävien seurassa ja erilaisten miesten syleissä. Unohtamatta suklaata, hulmuavia helmoja ja uusia korkokenkiä, jotka ovat Iiriksen luottoterapiamuoto niin omien kuin muidenkin murheiden käsittelyssä. Työkseen Iiris kuuntelee koululaisten ongelmia ja keksii niiden setvimiseksi mitä erilaisempia metodeja. 

Myötähäpeää ei kirjan parissa tarvitse tuntea, sillä Pulkkinen ei vedä psykologisointia läskiksi. Överiksi kyllä, mutta vielä hyvän maun rajoissa. Samasta kynästä voi näköjään syntyä vakavampien kirjojen ohella mitä mainiointa viihdettä. Sillä viihdettä tämä hauska ja kepeä kirja nimenomaan on. Kirjassa käsitellään myös vaikeita asioita, kuten lapsettomuutta, mutta eniten se pirskuu elämäniloa.

Tekstin toimivuudesta menee pisteet kirjailijalle, mutta äänikirjan kuuntelemisesta teki nautinnon Leena Pöystin hymyilevä ja ilmeikäs ääni. Työmatkat sujuivat Iiriksen parissa niin joutuin, että perillä olisi tehnyt mieli jäädä istumaan autoon kuuntelemaan vielä hetkeksi.

Tässä YouTubesta löytynyt maistiainen kirjasta:

6 kommenttia:

 1. Minäkin kuuntelin tämän äänikirjana. Vieläkin muistan hyvin Leena Pöystin rauhallisen äänen ja kirjan mukavan tunnelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Pöysti oli kyllä täydellinen lukija tälle kirjalle. Täytyykin tutkailla, mitä muita äänikirjoja hän on lukenut...

   Poista
 2. Ensin ajattelin skipata tämän kirjan, mutta sitten kuitenkin uteliaisuus voitti.
  Onneksi niin.
  Kirja on mielettömän hauska mutta myös älykäs.

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennakkoluulojen ja epäilyksien selättäminen kannattaa! Kirja oli tosiaan samalla hauska ja hömppä sekä älykäs.

   Poista
 3. Mukava, että pidit. (:
  Äitini oli tämän minulle ostanut, joten lukaisen jossain vaiheessa läpi. (Kirjalahjat ilahduttaa aina.<3)
  Toivottavasti on yhtä kevyttä lukemista, kuin ajattelisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjalahjat ovat ihania! Jos ei heti ehdi lukea tai aika ei ole sopiva juuri sille kirjalle, niin sitten lahjasta voi nauttia myöhemmin :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...