tiistai 3. syyskuuta 2013

Kolmas Knausgård ja kirjojen ostamisesta

Knausgårdin suomalainen kustantaja Like oli merkinnyt sivuilleen Knausgårdin Taisteluni-sarjan kolmannen kirjan ilmestymisajaksi syyskuun, mutta toiveikkaana kävin jo elokuun puolella pariin otteeseen kuikuilemassa lähimmässä Suomalaisessa kirjakaupassa, josko kolmas osa olisi ilmestynyt. Hukkareissujen jälkeen päätin tilata kirjan nettikaupasta. Kirja maksoi normaalihintaisena 23,90 euroa. 

Viime torstaina kirja vihdoin oli saapunut lähimmälle R-kioskille, ja pistin miehen hakureissulle, sillä itse lojuin flunssan väsyttämänä sohvan pohjalla. Kurkkukipu ja lihassärky unohtuivat hetkeksi, kun sain uutukaisen Knausgårdin käsiini! Jestas, miten sitä voikaan tulla näin iloiseksi yhdestä kirjasta! Onnenhuumasta huolimatta päätin lykätä kirjan lukemista terveempiin päiviin, ettei lukukokemus kärsisi sairaudesta.


Aiemmat Taisteluni-sarjan kirjat ovat lietsoneet minut Knausgård-faniksi. Olen päätynyt hehkuttamaan tätä norjalaista kirjailjaa blogin postauksissa (Ensimmäinen kirja ja Toinen kirja) sekä esimerkiksi täällä. Kirjoittelen mietteitäni kolmannesta kirjasta, jahka saan kirjan luettua.

Kuten blogiani seuraavat tietävät, lainaan valtaosan lukemistani kirjoista kirjastosta eli työpaikalta. Sen lisäksi kerään Otavan kirjastoa ja Tammen keltaista kirjastoa, joihin kuuluvia kirjoja ostan lähinnä käytettyinä. Kalenterin välissä kulkeekin aina mukana listat noiden kahden kirjasarjan kirjoista, jotta ei tule hankittua tuplia.

Uutena ja normaalihintaisena ostan siis melko vähän kirjoja. Huomaan, että työ kirjastossa on vähentänyt ostohalujani entisestään. Varaamalla saa uutuuskirjatkin luettavakseen, eikä ennakkoon hyvältä vaikuttava kirja välttämättä olekaan kummoinen lukukokemus.

Poikkeuksen linjaani tekevät lempikirjailijani, kuten esimerkiksi Riikka Pulkkinen, Sofi Oksanen, Pirkko Saisio ja tietysti nykyään myös Knausgård. Näiden kirjailijoiden teokset ostan heti niiden ilmestyttyä välittämättä arvioista. Uumoilen, että myös Murakamin opukset täytyy jatkossa liittää näihin pakko saada -kirjoihin. 


Täysihintaisten kirjojen ostaminen ei ole arkea minulle, vaan pikemminkin ainutlaatuinen, harkittu teko. Tähän vaikuttavat ainakin kirjojen hinta, tilanpuute ja periaate välttää turhaa kuluttamista. Jotkin kirjat on kaikesta huolimatta ihana omistaa ja hankkia heti tuoreeltaan.

8 kommenttia:

 1. Tämä lienee myös minun "pakko saada omaan hyllyyn"-listalla, sen verran suuren vaikutuksen kaksi edellistä osaa ovat tehneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vähän huvittaa kiireeni ostaa tämä, sillä en ole vielä ehtinyt avatakaan koko kirjaa. Mutta jotenkin kiva, että se odottelee tuossa lukupinossa vuoroaan :)

   Poista
 2. Komppaan Jaanaa. Kirjaa ostaessani mietin Knausgårdin ja Haahtelan välillä, mutta jälkimmäinen vei voiton siksi, etten ole hänen kirjojaan vielä tänä vuonna lukenut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli kommentistasi mieleen, että täytyisi antaa Haahtelalle uusi mahdollisuus. Traumbach ei ollut minua varten, mutta ehkä jokin muu Haahtela olisi...

   Poista
 3. Hyviä pohdintoja ja toivottavasti hyvä kirjavalintakin ;) Itselläni odottaa ensimmäisenä osa lukemista tuossa hyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tämä tuli hankittua omaksi, niin kirjaston kirjat näyttävät kiilaavan aina vain tämän ohi lukujonossa. Liian kiireessäkään en halua tätä lukaista.

   Poista
 4. Hieno valinta! Itsekin aion lukea koko Taisteluni-sarjan, luin hassusti ensin kakkosen mutta nyt aion palata ruotuun ja lukea ensin ykkösen ja sitten tämän kolmosen. Allekirjoitan postauksesi viimeisen kappaleen jokseenkin sanasta sanaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että ajatuksemme ovat samansuuntaiset :) Koska sarja ei etene kronologisesti, niin tuo eri järjestyksessä lukeminen varmaankaan haittaa. Lohdullista, että uusia kirjoja on luvassa vielä useana syksynä, niin hyviä nämä ovat!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...